Nissan CEO'su Ghosn'un Hollywood filmlerini aratmayan kaçışı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da ev hapsinde tutulan Renault ve Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un Lübnan’a kaçışıyla ilgili şimdiye kadar dillendirilen tüm senaryolar bir noktada birleşiyor: Bunun Hollywood sahnelerini aratmayan bir kaçış olduğu

Renault ve Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn / Fotoğraf: AFP

Japonya’da maddi usulsüzlük suçlamasıyla yakalanan ve ev hapsinde tutulan Nissan Motor Co. ve Renault’nun eski CEO’su Carlos Ghosn, Japonya'dan kaçarak Lübnan'a gitti.

Uluslararası basında yer alan senaryoya göre Lübnan asıllı Ghosn’un kaçış planı şöyle gerçekleşti:

Bir müzik grubu yılbaşı partisi için Ghosn’un bitişiğindeki üç eve girerek, Ghosn’un evine girmeden önce burada 15 dakika geçirdiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Grup üyeleri kaçış planı için gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Ghosn’un evine girdi.

Burada parti düzenliyormuş gibi bir süre durduktan sonra Ghosn grubun bir üyesi kılığında evden çıktı. Daha sonra aynı bölgede başka bir eve geçti.

Bu arada Ghosn müzik aletlerinin taşınması için tahsis edilen araçta gizleniyordu.

Aktarılan bilgilere göre, kaçırma eylemi paramiliter bir grup tarafından gerçekleştirildi. Ghosn, kargo aracıyla Tokyo’dan 5 saat uzaklıkta bulunan Kyoto şehrine götürüldü. Özel bir araçla Osaka Uluslararası Havalima’nın getirilen Ghosn, Bombardier Global tipi jetle İstanbul’a, buradan da Bombardier Challenger 300 tipi jetle Beyrut’a ulaştı.

Kaçış planını Ghosn’un eşi Carole organize etti

Aktarılan bilgilere göre, Ghosn’un kaçışını tüm detaylarını, ABD’de yaşayan eşi Carole tarafından planlandığı belirtiliyor. Ghosn’un Japonya’dan Türkiye’ye geçişinin paramiliter grup ile Ghosn’un Türkiye’de irtibat kurduğu bazı kişilerle yapılan görüşmelerin sonrasında gerçekleşti. Ayrıca Carole’un ailesinin Türk yönetimiyle bağlantıları olduğu biliniyor.

Ghosn’un pasaportuna Japon makamlarınca el koyması nedeniyle eşi Carole’un kaçış planını düzenleyen paramiliter gruba Ghosn’un Fransız pasaportunu ilettiği belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre, 24 Aralık gecesi başlayan ve yaklaşık 4 gün sürdüğü tahmin edilen kaçış planı 31 Aralık’ta fark edildi. En az 2 ay önceden yapılmaya başlanan kaçış planının yaklaşık 20 milyon dolar faturası olduğu tahmin ediliyor.

Ağır koşullar

Japon yargısı, 13.8 milyon dolarlık kefaletle ev hapsine alınan Ghosn’a dayattığı ağır koşullar şöyle:

- Japonya içerisinde 3 günün üzerindeki seyahatler için mahkeme izni alması gerekiyordu.

- Ghosn, mahkeme onayı olmadan eşi Carole ile iletişim kurmasına izin verilmiyordu.

- Umman ve Lübnan'daki Nissan ajansı yöneticileri ile iletişim kurmasına izin verilmiyordu.

- Evinin girişinde bir güvenlik kamerası konularak, kayıtlar periyodik olarak mahkemeye teslim ediliyordu.

- Ghosn sadece avukatları tarafından sağlanan cep telefonu kullanabiliyordu. Telefonla internet erişimi sağlamak yasaktı. İletişim kayıtları aynı şekilde mahkemeye teslim ediliyordu.

Lübnan yönetimi kaçış planını biliyordu

Lübnan’da bir bakanlık kaynağı, siyasi ve güvenlik yetkililerinin kaçış planıyla ilgili bilgileri olduğunu söyledi. Kaynak, Ghosn’un Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’la görüşmesinden sonra Carole’un Lübnan makamlarıyla irtibata geçerek, anlaşma sağladığını ifade etti.

Kaynak, Beyrut Havalimanı’ndaki sıkı güvenlik önlemlerinin Ghosn’un Lübnan’a ulaşmasıyla birlikte gevşetildiğini söyledi. Ghosn’un Lübnan’da şu anda kaldığı evin çevresindeki tanıklar ise, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığını ve Ghosn’un evde olduğunun öğrenilmesinden 3 gün önce binada tamirat işlerinin yapıldığını belirtti.

Haydut devlet

Avukat ve siyasetçi Emin Beşir, Ghosn’un Lübnan’a girişiyle birlikte, Lübnan Devleti’nin yasadışı ve uluslararası meşruiyete sahip olmayan haydut devletlerin grubuna resmen dahil olduğunu söyledi.

Beşir, “Lübnan rejimi halen bir mafya rejimidir. Her parti kendi gücü için yargıya ve güvenlik güçlerine boyun eğdiriyor. Lübnan’ın, uluslararası toplumun ilişkisini kestiği bir haydut devlete dönüşmesinden endişe ediliyor. Bunun birinci nedeni, terör örgütü listesine alınan Hizbullah’ın ülkedeki varlığı, ikinci nedeni de skandal Ghosn davasıdır. Lübnan devleti bu skandalla birlikte, uluslararası sözleşme ve yasaların dışına çıkmıştır. Bu nedenle Lübnan uluslararası toplum tarafından dışlanabilir” diye konuştu.

Diplomasi diyaloğu

Diplomatik kaynaklar, Ghosn’un kaçışına dair bazı bilgilere sahip olan ve hâlihazırda Lübnan’da nerede kaldığını bilen Japon makamlarının, Lübnan hükümetinden diyalog talebinde bulunduğunu belirtiyorlar.

Kaynaklar, Ghosn’un kaçışında Lübnanlı makamlarının rolü olduğunun tespit edilmesi halinde Tokyo-Beyrut hattındaki tansiyonun yükselebileceğini ifade ediyor.

Japonya Kamu Yayın Kuruluşu NHK, Tokyo Mahkemesi’nin 13.8 milyon dolarlık kefalet kararını iptal ettiğini bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/83286

DAHA FAZLA HABER OKU