Firari Nissan CEO'su ömrünün sonuna kadar Lübnan’da yaşamak zorunda kalabilir

Japon savcılar, polis eşliğinde Ghosn’un Tokyo’daki evine baskın düzenledi

İşadamının Tokyo'daki konutunda incelemelerde bulunan savcılar evden çantalarla çıktı (AFP)

Nissan’ın eski CEO’su Carlos Ghosn’un yolsuzluktan yargılandığı Japonya’dan firarının yankıları sürerken, uzmanlar "Ghosn’un ömrünü Lübnan’da geçirmek zorunda kalabileceği” değerlendirmesinde bulundu.

Uzun süre masum olduğunu savunduktan sonra kefaletle serbest bırakılma kararını ihlal eden Ghosn’un cezaevine girmeyi göze almadan asla geri gelemeyeceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Press Association’ın haberine göre Japonya’nın hukuk ve şirket sistemleri konusunda uzman avukat Stephen Givens, “Japonya’yla köprüleri yaktı. Bu süreç, Ghosn’un hayatının geri kalanını Lübnan'da geçirmek zorunda kalacağı bir çıkmazla sona erecek” dedi.

Öte yandan Japon savcılar yılbaşı tatili nedeniyle ertelenen operasyonda, Ghosn’un ev hapsinde tutulduğu Tokyo’daki konutuna kaçışından iki gün sonra baskın düzenledi.

Tokyo savcıları ve polis incelemelerle ilgili henüz açıklama yapmazken, Japon medyası baskına dair fotoğraflar paylaştı.

Ghosn salı günü yaptığı açıklamada, Japonya'da yargı sisteminin adil olmadığına inandığı için kaçtığını ve “siyasal zulümden” uzak durmak istediğini savunmuştu.

Associated Press, Japonya’yla Lübnan arasında suçluların iadesine dair herhangi bir anlaşma bulunmadığını aktarırken, Lübnan makamları da Ghosn'un yasal yollardan ülkeye giriş yaptığını açıklamış ve bu kişiye karşı eylemde bulunmak için bir sebep olmadığını bildirmişti.

 

 

Firardaki Ghosn’un Japonya’daki avukatlarıysa kaçıştan haberlerinin olmadığını, Fransa, Lübnan ve Brezilya vatandaşlıkları bulunan işadamının tüm pasaportlarının kendilerinde olduğunu söylemişti.

Japon devlet yayın kurumu NHK TV ise kaynaklarını saklı tuttuğu haberinde, Ghosn’un iki Fransız pasaportunun olduğunu iddia etmişti.

Kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle 19 Kasım 2018'de Japonya'da gözaltına alınan Ghosn, 2011'den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 274 milyon TL) az beyan ederek yasaları çiğnemekle suçlanmıştı.

Ghosn, görevini kötüye kullanma suçlamasıyla 2018'de vazifesinden uzaklaştırılmış ve tutuklanmasının ardından Japonya'da ev hapsine alınmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU