ABD'nin İran Özel Temsilcisi Hook: Irak'taki hava saldırıları savunma amaçlıydı

ABD'nin Hizbullah Tugayları’na ait Irak ve Suriye'deki 5 hedefi vurmasının ardından ABD’nin İran Özel Temsilcisi Hook, Irak'taki hava saldırılarının ABD güçlerini korumaya yönelik savunma amaçlı saldırılar olduğunu söyledi

Brian Hook / Fotoğraf: Reuters

ABD Savunma Bakanlığı, Pazar günü Irak'ta üç Suriye'de iki noktada Hizbullah Tugayları’na ait cephanelik ve komuta merkezinin hava saldırılarıyla hedef alındığını açıkladı.

Saldırıda örgüte bağlı en az 25 militanın öldüğü ve 55 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, konuyla ilgili telekonferansla düzenlediği basın toplantısında, “Irak'taki hava saldırıları, ABD güçlerini koruma ve her türlü yanıt olarak gerçekleşen savunma saldırılarıydı” ifadelerini kullandı.

Independent Arabia’nın haberine göre Hook, saldırıların aynı zamanda İran saldırganlığına karşı caydırıcılığı sağlama amacıyla düzenlendiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İran destekli haydut milisler"

Hook, “İran destekli bu haydut milisler, Irak halkının çıkarına uygun hareket etmiyor ve ülkenin egemenliğini ihlal ediyor. İran rejiminin, en büyük rehberin (Ali Hamaney) talimatıyla yayılmacı bir dış politika yürüttüğünü biliyoruz. Bölgedeki ABD vatandaşlarına, ordumuza ya da ortaklarımıza ve müttefiklerimize yönelik hiçbir saldırıya müsamaha göstermeyeceğiz” diye konuştu.

“Trump yönetimi rejimi hiç olmadığı kadar zayıflattı”

Hook, Independent Arabia muhabirinin İran’ın Ortadoğu’daki tehdit seviyesini nasıl değerlendirdiği sorusuna, “İran, geçtiğimiz 40 yıl boyunca bölgeyi tehdit etti ve halen etmeye devam ediyor. Bildiğimiz şey, rejimin 40 yıllık tarihinin en kötü ekonomik ve siyasi kriziyle karşı karşıya olduğu. Trump yönetimi, rejimi daha önce hiç olmadığı kadar zayıflattı” diye yanıt verdi.

ABD’li diplomat açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Bize göre İran'ın Irak'a müdahalesi, Irak egemenliğinin zarar görmesinin yanı sıra halkın ihtiyaç duyduğu gelirlerin boşa harcanmasıyla sonuçlanmıştır. Lübnan ve İran halklarının da İran modeli ve terör hegemonyasıyla karşı karşıya olduğuna inanıyoruz. Irak ve Lübnan’ın dört bir yanındaki gösterilerin yanı sıra İran’ın 100 kentinde gerçekleşen protestoların hiçbiri ABD hükümetine veya ABD yaptırımlarına karşı değildi. Bilakis bu göstericiler uzun zamandır maruz kaldıkları İran modelini reddediyor. 

İnsanlar yolsuzluktan, şeffaflığın olmayışından ve savaşları finanse etmek için ulusal servetlerinin çalınmasından bıktılar. Bu, mevcut İran tehdidine karşı değerlendirmemizdir. İran zayıflıyor ve özellikle 2020’de yürürlüğe koyacağımız yaptırımlar sonrasında daha da zayıflayacak. İran ekonomisi düşüşte. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir yıldan uzun bir süre önce yaptığı açıklamada, mevcut İran rejiminin kendisine sunulan seçenekleri almadığını söyledi. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani devam eden ekonomik çöküşü yönetmeyi seçti.


Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan
 

DAHA FAZLA HABER OKU