Yeni Şafak yazarı: Toplu geri sayım, düpedüz paganlıktır

Yeni Şafak yazarı Öğün, yılbaşı kutlamalarına tepki gösterenler için, “Ağır abi Müslümanların tepkileri de fazla bir mana taşımıyor” ifadesini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Yeni Şafak yazarı Süleyman Seyfi Öğün, yılbaşı gecesi yapılan 10’dan başlayarak geriye doğru saymanın Hristiyanlık ve Hz. İsâ ile bir ilgisi olmadığını yazdı.

Öğün, toplu geri saymanın “orgazmik bir patlama” olduğunu  ifade ederek “Düpedüz paganlıktır yaşanan” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ağır abi Müslümanların tepkileri fazla bir mana taşımıyor”

Yeni Şafak’ta “10, 9, 8” başlığıyla bir yazı kaleme alan Öğün, “Yeni sene kutlamalarının herhangi bir dînî mânâsı kalmış olduğunu zannetmiyorum” ifadesini kullanarak şöyle devam etti:

‘Yeni sene’ye giriş, en başta Hristiyân âleminde Hz.İsâ’nın yaşgünü olarak kutlanmıyor. Bu tarz kutlama yapan ve 26 Aralık’tan başlayarak kiliseye kapanıp, Z Kuşağı’nın çocuklarının suratlarını bıkkınlıkla ekşiten ve onlara ‘OK boomer’ dedirten birileri herhâlde hâlâ vardır. Yeni seneyi dînî hassasiyetler güderek karşılamanın en fazla ‘Mesih’ olmak iddiasındaki Hasan Mezarcı’nın yaşgününü kutlamak gibi komik bir karşılığı olabilir. Bu sebeple ‘mütedeyyinlerin’ yeni yılı kutlamak isteyen vatandaşlara, sanki bu kutlama derin Hristiyan hislerle yapılıyormuş gibi kızıp karşı çıkmalarını anlamakta zorlanırım. Mesele teolojik değil.. En başta Hristiyân âlemi için değil ki; Türkler için bu mânâyı taşıyor olsun... Onun için ağır âbi Müslümânların tepkileri de fazla bir mânâ taşımıyor. Onların homurdanmaları olsa olsa kutlamalardaki rol dağılımına karşılık geliyor. Unutmayalım, alaya alınmış bir obskürantizm, komedyanın aslî unsurlarından birisidir.

“Düpedüz paganlık”

Toplu geri sayımın zamanı ezmek anlamına geldiğini ifade eden Öğüt, ayin dediği 10 saniye için şunları yazdı:

10 sâniyelik bu âyini müthiş bir hınç duygusu yönetir. Orijinin bir çeşididir yaşanan aslında.. Ritmik, akortlu bir geri sayım. Toplu orgazmik bir patlama ve ardından gelen “catharsis” hissi.. Hâsılı yaşananın “hakikî Hristiyanlık’la”, Hz. İsâ ile bir alâkası yok… Düpedüz paganlıktır yaşanan.. Sonrası mı? Çocuksuluk ve komik bir döngü.. Haydi hazırlanan hazırlansın… Başlıyoruz: 10, 9, 8….

 

Yeni Şafak 

DAHA FAZLA HABER OKU