Uzayda en uzun süre kalan kadın: Astronot Christina Koch yeni rekorun sahibi oldu

Bu, kadın astronotun göreve başlamasının ardından ikinci büyük rekoru

Christina Koch, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) görevi sırasında uzay botanik deneyi üzerinde çalışıyor (NASA)

Astronot Christina Koch, bir kadının gerçekleştirdiği en uzun uzay uçuşuyla tarih yazdı.

NASA astronotu Koch, uzayda geçirdiği 289 günle Peggy Whitson'ın rekoru kırdı. Whitson, 288 günün ardından Dünya'ya dönmüştü.

Koch, bu eşi benzeri görülmemiş uzun yolculuk sırasında başka bir rekor daha kırmıştı. Koch ve astronot Jessica Meir, ekimde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) tamamı kadınlardan oluşan ekibin ilk uzay yürüyüşünü yapmıştı. Çığır açan bu başarıyı, tüm dünyada izlemişti.

Koch'un, geri dönene kadar, 6 uzay yürüyüşüne katılması ve uzay istasyonunda çok önemli araştırmalara imza atması bekleniyor.

Ancak Koch bir süre daha Dünya'ya inmeyecek. Koch'un dönüşü Şubat 2020 olarak belirlendi. Bu da Koch'un ISS'de meslektaşı Scott Kelly'nin uzayda geçirdiği 340 günlük ABD rekorundan sadece 12 gün az kalacağı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beş ayrı uçuşta Dünya dışında yaklaşık 666 gün geçiren Whitson hala bir dizi görevle uzayda en uzun süre kalma rekorunun sahibi durumunda. Tek bir uçuşla gerçekleştirilen, tüm zamanların en yüksek rekoruysa 438 gün ve 1995'te kozmonot Valeri Polyakov tarafından kırıldı.

28 Aralık'ta söz konusu rekoru kırdığında konuşan Koch, başarılarının onu takip etmek isteyen kişilere ilham vermesini umduğunu söyledi. İnsanlık uzayda sınırları  daha fazla zorlamaya çabalarken Koch, rekorunun mümkün olan en kısa sürede kırılmasını istediğini kaydetti.

CNN'le uzay istasyonundan gerçekleştirdiği canlı röportajda Koch, şunları söyledi:

Sizi korkutan şeyi yapın. Merakınızı ne uyandırıyor ve neyden güdüleniyorsunuz? Bunları herkes düşünmeli. Bu şeyler biraz korkutucu olabilir ancak genellikle ilgilendiğiniz anlamına gelir. Ulaşılabileceğini düşündüğünüz şey, hemen dışardaysa ve ona ulaşırsanız mükafatını birden fazla şekilde alırsınız. Bu kişisel açıdan sizi de tatmin edebilir ve genellikle dünyaya mümkün olan en büyük şeylerden birini verdiğiniz anlamına gelir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU