Yangınlarla boğuşan Avustralya'da susuz kalmış koala bisikletçiden yardım istedi

Bisikletçi 'Bana doğru yürüdü ... ve ona su verirken bisikletime tırmandı' diyor

Sıcak hava dalgası ve kontrol edilemeyen yangınlar Avustralya'yı kavurmaya devam ederken, susamış ve ne yapacağını şaşırmış bir koala yardım istermişçesine yoldan geçen bir bisikletçiye yaklaştı.

Anna Heuseler, 40 C'yi bulan sıcağın altında bir grup bisikletçiyle beraber Adelaide'ye doğru giderken yolun ortasında oturan hayvanı gördüler.

Koala, kendisine uzatılan şu şişesinden aceleyle kana kana su içti, hatta daha büyük yudumlar alabilmek için Heuseler'in bisikletine tırmandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heuseler, görüntüleri Instagram'dan paylaşırken şöyle yazdı:

“Bu koala iniş sırasında bana doğru yürüdü ve ona su verirken bisikletime tırmandı. Şimdiye dek bir bisiklet yolculuğunda başıma gelen gelen en güzel şey."

Yeni Güney Galler'in (NSW) orta-kuzey kıyısı, Avustralya'nın en kalabalık koala yaşam ortamlarından biri. Bu bölgede yaşayan koala sayısının 15 bin ila 28 bin olduğu tahmin ediliyor.

Ancak Avustralya Çevre Bakanı Sussan Ley'e göre, ekolojistler kontrol edilemeyen yangınların bu koalaların üçte birini (9 bin kadarını) öldürmüş olabileceğinden  korkuyor. Sıcaklıktan, alevlerden ve doğal yaşam alanı kaybından sağ çıkmayı başaran koalalar umutsuzca yiyecek ve su aramaya terk edildi.

Uzmanlar, eylülde başlayan ve 50 milyon dönümlük araziyi yakıp 8 kişiyi öldüren yıkıcı yangınların şu ana kadar 480 milyon hayvanı da öldürmüş olabileceğine inanıyor.

7News'a konuşan Heuseler, çalılıklarda koala görmenin sıradan olduğunu ama bu hayvanın tepkisine şaşırdığını söyledi.

Yıllardır kelimenin gerçek anlamıyla yüzlerce koala gördük  ama böyle yapan bir koala hiç görmedik. Bu sabah erken saatlerde Norton Summit Road'dan şehre iniyorduk. Bir viraja geldik ve yolun ortasında bir koala oturuyordu. Haliyle durduk çünkü onu yoldan kaldıracaktık.Bisikletimde durdum, bir koala için epey hızlı şekilde bana doğru yürüdü. Ona tüm su şişelerimizden su verirken, bisikletime tırmandı. Daha önce hiçbirimiz böyle bir şey görmemiştik.

Heuseler hayvana su verdikten sonra onu yoldan uzaklaştırdı ve çalılık alana geri götürdü.

Adelaide Tepeleri'ndeki orman yangınları 250 bin dönümlük alanı yaktı.

Üç hafta önce, bir ekolog, resmi bir soruşturmada, binlerce koalanın öldüğünü ve yangınların büyüklüğünden dolayı muhtemelen cesetlerinin asla bulunamayacağını söyledi.

Yangınlar kasımda orta kuzey kıyıları boyunca yayıldı ve daha sonra Sydney yakınlarındaki NSW'de, güney NSW kıyılarında, Güney Avustralya'da, Victoria'da ve Batı Avustralya'da da en üst seviyede yangın alarmı verildi.

The Gurdian'ın haberinde görüşlerine yer verilen Tehdit Edilen Türler Bilim Komitesi'ne göre, NSW ve Queensland'deki koala nüfusu orman yangını krizinden önce bile, 1990 ve 2010 yılları arasında, zaten yüzde 42 oranında düşmüştü.

Kurtarılan 46 koalayla ilgilenen Adelaide Koala Kurtarma'dan Jane Brister şöyle dedi:

Yeni fark ettiğimiz büyük bir sorun koalaların açlıkla boğuşması… hiç yiyecek yok. Sorunun bir kısmı da, birisinin onları bulmasının çoğu zaman en az 4 gün alması.

Koalaların temel besin kaynağı olan binlerce okaliptüs ağacı yangınlarda yok oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU