BM, siber suçlarla mücadeleye yönelik anlaşma tasarısına yeşil ışık yaktı

BM Genel Kurulu, siber suçlarla mücadele etmeye yönelik yeni bir uluslararası sözleşmeye dair sürecin başlatılması kararı aldı

Öneri 79 oyla kabul edildi (Reuters)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, cuma günü siber suçlarla mücadele etmeye yönelik yeni bir uluslararası anlaşma için sürecin başlatılması önerisini onayladı. Öneriye yönelik Avrupa Birliği ve ABD itirazlarını belirtmişti.

AP’nin aktardığına göre, taslağını Rusya’nın hazırladığı öneri 193 üye ülkenin bulunduğu kurulda 79’a 60 oyla kabul edildi, ayrıca 33 ülke de çekimser oy kullandı.

Öneri uyarınca dünyanın tüm bölgelerini temsil edecek, uzmanlardan oluşan bir kurul oluşturulacak. Kurul, bilgi ve iletişim teknolojilerinin suç amaçlı kullanımlarına karşı kapsamlı bir uluslararası mutabakat üzerine ayrıntılı bir çalışma hazırlayacak. 

Komitenin, faaliyetlerin taslağını onaylamak üzere Ağustos 2020’de bir araya geleceği aktarıldı. 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Cherith Norman Chalet oylama gerçekleşmeden önce kurulda, “Bu öneri, gelişmiş bir koordinasyonun önemli olduğu dönemde siber suçlarla mücadeleye yönelik uluslararası işbirliğinin altını oyacak” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chalet, “Yeni bir anlaşmaya dair tasarının hazırlanmasına dair üye devletler arasında uzlaşı mevcut değil. Bu sadece siber suçla mücadeleye yönelik küresel çabaların tıkanmasına hizmet edecek” diye ekledi. 

Chalet ve Avrupa Birliği adına konuşan Finlandiyalı temsilci, BM’nin halihazırdaki hükümetlerarası uzman ekibinin konuya dair zaten yeni bir anlaşmaya ihtiyaç olup olmadığını soruşturduğunun altını çizdi. 

Chalet, “Siber suç uzmanları tavsiyelerini sunamadan yeni bir anlaşmaya dair politik bir karar vermek yanlış” dedi. 

Öte yandan Rusya temsilcisi, önerinin uzman ekibin çalışmasının sonuçlarını değerlendirmek üzere yeni bir komiteye ihtiyaç duyduğunun üstünde durdu. Yeni uzlaşıya dair esas çalışmanın 2021’de başlayacağını belirtti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU