Lolita filminin yıldızı Sue Lyon yaşamını yitirdi

Stanley Kubrick'in ünlü filmi Lolita'daki Dolores Haze karakterini canlandıran Sue Lyon 73 yaşında öldü

Sue Lyon, "Lolita" filminde oynadığında sadece 14 yaşındaydı. Film tepki çekebileceği kaygısıyla Londra'da gizlice çekilmişti (MGM/Photofest)

ABD'li yönetmen Stanley Kubrick'in "Lolita" filminin başrol oyuncularından Sue Lyon, 26 Aralık'ta 73 yaşında hayatını kaybetti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 yaşındayken canlandırdığı Dolores Haze karakteriyle uluslararası çapta ün kazanan oyuncu Los Angeles'ta yaşamını yitirdi. 

Lyon'un yakın arkadaşı Phil Syracopoulos New York Times'a yaptığı açıklamada Lyon'un bir süredir sağlık sorunları yaşadığını belirtti. 

1959'dan 1980'e kadar sinema ve dizi kariyerini sürdüren Lyon son olarak 1980'de bir sinema filminde rol almıştı. En çok Kubrick'in 1962 yapımı "Lolita" filmindeki rolüyle biliniyordu. 

Lyon, role başvuran 800 kadın arasından seçilmişti.

Vladimir Nabokov'un tartışma yaratan romanından uyarlanan filmde orta yaşlı bir adamın 12 yaşındaki bir kız çocuğuna duyduğu takıntılı cinsel isteği konu ediliyordu. Ancak romanda 12 yaşında olan karakterin yaşı ABD'deki kısıtlamalar nedeniyle senaryoda 15'e çıkarılmıştı. 

Nabokov'un ilk olarak 1955'te Fransa'da yayımlanan romanının Birleşik Krallık ve Fransa'da satışı yasaklanmış, ABD'deyse 1958'de yayımlanabilmişti.

Lyon, Lolita'daki rolüyle 1963'te Umut Vadeden Kadın Oyuncu dalında Altın Küre almıştı. 

 

Independent Tütkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU