CHP’li Özel: Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız

Özel, Kanal İstanbul için kararı İstanbulluların vermesi gerektiğini belirtti ve 2020 yılında İstanbul içinde oylama yapılabileceğinin sinyalini verdi

Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kanal İstanbul'a ilişkin olarak değerlendirmede bulundu.

Özel, "Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir" dedi.

CHP’li Özel, partisinin Manisa il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, CHP Grup Başkanvekilliği olarak TBMM'ye Kanal İstanbul Projesi'nin geçeceği bölgede 2011'den bu yana olan mülkiyet değişikliklerinin araştırılmasıyla ilgili komisyon kurulmasını teklif ettiklerini hatırlatarak, bölgedeki pek çok arsanın Orta Doğulu iş insanları tarafından toplandığını söyledi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel, kurulacak komisyonla Kanal İstanbul'un yapılmasından esas fayda görecek kişileri tespit etmek istediklerini dile getirerek, "Çünkü bu projeden İstanbullular fayda görmeyecek ama bundan fayda görecekler 9-10 yıl önce arsaları ve tarlaları toplamaya başlamışlar. Bu bilgileri kimler kimlere sızdırdı, bu projede kimler kimlerle beraber, bunu görmemiz gerekiyor" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Kanal İstanbul'a yaklaşımını eleştiren Özel, "2011 yılında bu proje ortaya çıktığında sayın Devlet Bahçeli, 'Bu İstanbul için bir proje değil, rant ve talanı sürdürme projesidir' demişti ama bugün geldiğimiz noktada projenin kent için faydalı bir proje olduğunu söylüyor. Bu tarihi savrulmayı ve tarihi U dönüşünü bir kenara not ediyoruz" ifadesini kullandı.

Özel, Kanal İstanbul'un geçeceği arazilerdeki tapu değişiklikleriyle ilgili bazı tespitlerinin olduğunu belirterek, "Katar Emiri'nin annesinin 40 dönüm arsasını, Suudi iş adamının 9,5 dönümlük arazisini ve bir Kuveyt vatandaşının 53 dönümlük arazisini şimdiden tespit ettik. Ne kadar mal mülk, tapu ve arsa değişimi varsa bunların hepsinin Meclis eliyle araştırılması gerekmektedir" dedi.

Kanal İstanbul'un açılmasıyla Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin de tartışmalı hale geleceğini, Türkiye'nin boğazlar üzerindeki kazanımlarının yok olacağını savunan Özel, "Gerekirse 2020'de sandığı ortaya koyarız, İstanbul'da kanalla ilgili referandumu yaparız. Siz de anlatırsınız, biz de anlatırız, bilim adamları da anlatır, Katarlı yandaşlarınız da bir kenarda oturup ağlaşır. Oyları İstanbullu atar, bu kararı onlar verir" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan: Müteahhitlere tehditler savuruyorlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili olarak "Daha şimdiden birileri yaptırmayız diyorlar ve müteahhitlere tehditler savuruyorlar" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan, "Müteahhitlere ‘Sakın ha bu ihalelere katılmayın, eğer katılacak olursanız biz iktidara geldiğimizde sizin bu aldığını ihaleyi iptal ederiz’ diyorlar. Ya sen iktidara gelemeyeceksin ki. Bu millet size bu ülkede iktidar vermez" demişti.

İmamoğlu: Protokolden çekildik

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yapılan, önceki yönetimin imzasının bulunduğu Kanal İstanbul işbirliği protokolünden çekildiklerini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU