2019 Top 10: En çok okunan dünya haberleri

Yayın hayatına başladığımız 15 Nisan’dan bugüne yıl boyunca okurlarımızın en çok rağbet ettiği dünyadan haberler…

(Kolaj: Independent Türkçe)

The Independent, dünyanın dört bir yanındaki tecrübeli muhabirleriyle dış habercilikte dünyanın en önemli markalarından biri.

Özellikle Ortadoğu'da Bel Trew, Richard Hall, Borzou Daragahi, Negar Mortazavi gibi isimlerin haberlerinin çevirileriyle Suriye, Lübnan, İran, İsrail, Mısır gibi pek çok farklı ülkeden, yaşanan gelişmeleri ve uzman görüşlerini günü gününe takip ettik. Yanı sıra Andrew Buncombe, Clark Mindock gibi isimler de ABD’deki gelişmelere dair önemli haberler kaydetti. Göçmen gözaltı merkezlerinde yaşanan skandallar, ABD Başkanı Donald Trump’a karşı yürütülen azil soruşturması, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında devam eden 2020 başkanlık seçimlerine dair gelişmeler öne çıkan başlıklar oldu. Moskova muhabiri Oliver Carroll’sa Rusya’da yaşanan önemli gelişmeleri aktararak gerek ülkenin iç siyasetine dair, gerekse de diplomasi açısından önemli bilgileri kaleme aldı. 

Öte yandan Birleşik Krallık’ta yükselen aşırı-sağcı eğilimlere yönelik hazırladığı haberlerle Lizzie Dearden da çok önemli gelişmelerin kaydedilmesine imza attı. Özellikle Birleşik Krallık’taki Ulusal Sağlık Sistemi’nde yaşanan doğum skandalına dair hazırlanan kapsamlı dosyayla The Independent’ın Birleşik Krallık muhabirleri bugüne kadar bilinmeyen gerçeklere ışık tuttu. Yayına başladığımız günden itibaren dünya haberleri çevirilerine özel bir özen gösterdik. Uzmanlık ve dikkat isteyen haberleri yalın bir Türkçe’yle aktarmaya çalıştık. 

Bunlara ek olarak da elbette gerek haber merkezimiz gerekse de çeviri servisimiz dünyadaki gelişmeleri ajanslar ve dış yayınlardan takip etti ve en çok okunan haberlerin çoğu da İstanbul'dan ajans ve yabancı yayınlar takip ederek ürettiğimiz bu haberler arasından çıktı.

İşte, Independent Türkçe’nin 2019'da dünya kategorisinde en çok okunan 10 haberi:
 

10- İran eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı idama mahkum edildi

 

afp.jpg
(AFP)

 

Dünya kategorisinde Ortadoğu haberleri her zamanki gibi başı çekti. Eşini öldürdüğünü itiraf eden İran eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Tahran Belediye Başkanı Muhammed Ali Necefi'nin idam cezasına çarptırılması haberi 10. sıradan listeye girdi.

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, eşini öldürdüğünü itiraf eden İran eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Tahran Belediye Başkanı Muhammed Ali Necefi'nin idama mahkum edildiğini açıkladı.


9- Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı: İlk binde Türkiye’den 10 üniversite yer alıyor

reuters.jpg
(Reuters)


Dünya kategorisinden bir haber ama bir yanıyla da yaşam haberi, özellikle Türkiye'den giren üniversitelerle merak yarattı. Center for World University Rankings (CWUR) 2 bin üniversitenin yer aldığı dünyanın en iyi üniversiteleri listesini açıklamıştı. 

Hazırlanan listede ilk bin üniversite arasında Türkiye’den 10 üniversite yer alırken listedeki ilk 10 üniversitenin 8’ini ABD kurumları oluşturuyordu.


8- 7 maddede Boris Johnson'ın "Türkiye karnesi"

reuters1.jpg
(Reuters)


Birleşik Krallık siyaseti bu yıl epeyce hareketliydi ama bu ülkeye dair haberlerden ilk 10 listesine giren çok fazla haber olmadı. Yine de 24 Mayıs’ta Theresa May’in istifa etmesinin ardından başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson’ın Türkiye’ye dair basına yansıyan ifadelerini derlediğimiz haber listeye 8. sıradan girdi.

18 Nisan 2016’da ‘Son derece Türk yanlısıyım ancak 77 milyon Türk ahbabımın ve Türk kökenlinin herhangi bir kontrol olmadan buraya gelmesini hayal bile edemiyorum. Bu çılgınca olur. İşe yaramaz’ dedi.


7- Teksas saldırganının manifestosundan: Yeni Zelanda saldırısı ve Christchurch manifestosunu destekliyorum


ABD'nin Teksas eyaletindeki El Paso kentinde 3 Ağustos’ta alışveriş merkezinde düzenlenen saldırının baş şüphelisi 21 yaşındaki Patrick Crusius'un olay öncesi internette 4 sayfalık bir manifesto yayımladığı ortaya çıkmıştı. Bu manifestoda bir sürü önce düzenlenen İslamofobik saldırılara yönelik destek ifadeleri çıkınca haber çok okunanlardaki yerini aldı.

Manifestoda, ‘Genel olarak Christchurch eylemcisini ve manifestosunu destekliyorum. Bu saldırı Teksas’taki Hispanik işgaline karşı düzenlenmiştir. Kışkırtıcı olan onlardır, ben değilim. Ben sadece ülkemi kültürel ve etnik yenilenmenin beraberinde getirdiği işgale karşı ülkemi savundum’ ifadeleri yer aldı.


6- SDG’den ABD’ye son çağrı: Bizi Rusya’ya mecbur bırakmayın

reuters2.jpg
(Reuters)


Çatı Yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) ilgili haberler yıl boyu ilgi yarattı. Bu haberlerin sosyal medya paylaşımlarının altında farklı görüşlerden okurlarımızın polemikleri yaşandı ve başlığında "YPG", "SDG" geçen haberler hep çok okundu. SDG yetkililerinden Mazlum Abdi'nin ABD merkezli Foreign Policy dergisinde yayımlanan yazısından yaptığımız derleme en çok okunanlarda 6. sırayı aldı. 

Abdi, ‘Halkımızın katledilmesi ve taviz vermek seçenekleri önümüze geldiğinde halkımızın güvenliğini seçtik’ dedi.

5- Esad rejiminden YPG ile yumuşama sinyali: YPG’nin "Asayişini" polis, SDG’lileri asker yapabiliriz

afp1.jpg
(AFP)


Yine bir YPG haberi 5. sıradan listeye girdi. Suriye Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak, SDG'ye "Suriye ordusuna katılın” çağrısında bulunmuştu. 

Açıklamada 'Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, bu grupların (SDG) orduya katılmak isteyen üyelerini orduya almaya, zorunlu ve yedek askerlik hizmetini yapmayanların işlemlerini yerine getirmeye hazırdır' ifadeleri yer aldı.


4- SDG yöneticisi Mazlum Kobani: ABD sorumluluklarını yerine getirmedi, şimdiye kadar 250 arkadaşımız hayatını kaybetti

twitter2.png


Ronahi TV’ye özel bir röportaj veren, Mazlum Abdi, Suriye rejimi ile sınır güvenliğine ilişkin vardıkları uzlaşmaya da değinerek, bunun bir anlaşma olmadığını, sadece harekata karşı sınır güvenliğini sağlamak amacıyla varılan bir uzlaşma olduğunu söyleyince bir kez daha listeye girdi. 

Beni Trump kendisi aradı. Yanında başkan yardımcıları ve bazı senatörlerde vardı. Durumun nereye gittiği üzerine konuştuk. Bizim Suriye rejimi ve Rusya ile geliştirdiğimiz sınır güvenliği anlaşmamız hakkında da ‘Biz karşı değiliz, siz kendi coğrafyanızı savunmak istiyorsunuz. Bunu yapabilirsiniz, destekliyoruz’ dedi.


3- Suriye Genel Müftüsü’nden SDG'li Mazlum Kobani’ye: Dünya ve ahiretin için Şam’a gel


Suriye Müftüsü, SDG yöneticisi Mazlum Abdi’ye seslenerek Şam’a gelmesini istemişti. Neredeyse bütün Mazlum Abdi haberleri gibi bu da en çok okunanlar arasında yer aldı.

Müftü Hassun, ‘Sana diyorum ki, hiçbir başkente gitme ey Mazlum. Dünya ve ahiret saadeti için Şam’a gel. Seni kalbimizle karşılayacağız’ dedi.


2- Himalayalar’a YPG bayrağı dikmek isteyen dağcı tırmanış sırasında düşerek öldü


Başlığında YPG geçen haberlerden en yükseğe çıkanı Himalayalar’a YPG bayrağı dikmek isteyen İspanyol dağcı Fernando Sanchez Grassa'nın düşerek hayatını kaybetmesi haberi oldu.

Fernando Sanchez’in 2017’de YPG’ye katılmasının ardından Suriye’de bir süre bulunduktan sonra evine dönmeye çalışırken Irak’ta gözaltına alındığı aktarıldı.


1- İran’dan 15 Temmuz iddiası: Erdoğan unutmasın, onu darbeden biz kurtardık

ap.jpg
(AP)


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in 22 Ekim’de Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdiği toplantının ardından Suriye’nin kuzeyine yönelik duyurduğu 10 maddelik mutabakat İran basınında “memnuniyetsiz” biçimde karşılanmıştı. Bu memnuniyetsizlik 15 Temmuz'la ilgili bir göndermeyle ifade edilince bu haber, tüm dünya kategorisinin bir numarasına yerleşiverdi. 

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimine de göndermede bulunan İranlı gazete, ‘Söylemine bakılırsa Erdoğan Temmuz 2016’da Batılı ve Arap devletler onu devirme arayışındayken askeri darbeden İran istihbaratının yardımı sayesinde kurtulduğunu unutmuş görünüyor’ ifadelerine yer verdi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU