Türkiye Fırat Kalkanı bölgesinde görevlendirdiği Suriyelilere ne kadar maaş ödüyor?

TSK’nın Suriye’de kontrol ettiği bölgelerde yerel kamu görevlilerinin maaşları geniş bir yelpazede. Evli ve bekarların farklı maaş aldığı bölgede en fazla parayı uzman doktorlar, en az maaşı ise Kur’an kursu hocaları alıyor

Suriye'deki yerel polis güçlerini de Türkiye eğitiyor. Polisler ilçe merkezlerindeki asayişi sağlıyor

24 Ağustos 2016’da başlatılan Fırat Kalkanı harekatıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kontrol altına alınan Suriye’nin kuzey bölgelerinde kamu hizmeti yapan Suriyeli görevlilerin maaşları Türkiye tarafından ödeniyor.

Cerablus ve Azez arasındaki bölgede hakim-savcı, polis, öğretmen, din görevlisi, doktor, şoför ve tekniker gibi görevlerde bulunan çok sayıda Suriyeli bulunuyor. 

Bu görevlilerin koordinasyonu ise birçok kurum tarafından ortaklaşa yapılıyor. Öğretmenlerin koordinasyonunu Milli Eğitim Bakanlığı, adliye görevlilerininkini Adalet Bakanlığı, din görevlilerinin koordinasyonunu ise Türkiye Diyanet Vakfı yürütüyor. 

Geniş yelpazede maaş ödemesi

En fazla maaşı uzman doktorlar alırken en düşük maaş ise Kur’an kursu hocalarına ödeniyor. Uzman doktorların maaşı 3 bin 500 lirayken, Kur’an öğreticileri için belirlenen maaş 450 lira. Pratisyen hekimler 2 bin 500, ezcacılar bin 700 lira alıyor.

Maaşlarda evli-bekar ayrımı da bulunuyor. Evli görevlilerin maaşları bekarlardan 100 ila 200 TL daha fazla.

Bekar yerel meclis başkanları bin 850 TL alırken, evlilere 2 bin TL ödeniyor.

İmamların maaşı 700 TL olarak belirlenirken müezzinlere uygun görülen ücret ise ise 500 TL.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından eğitilen Suriyeli polislere ödenen para da yemek bedeli dahil 600 ila 800 TL arasında değişiyor.

 

Maaşlar PTT vasıtasıyla ödeniyor

Kamu görevlilerinin maaşları PTT şubeleri kanalıyla ödeniyor.

İlk şubesini Fırat Kalkanı harekatının başlatıldığı Cerablus’ta açan PTT sonraki süreçte şube sayısını arttırdı. Çobanbey, El-Bab, Mare ve Azez kasabalarında şube açan PTT son şubesini geçtiğimiz yıl Zeytindalı harikatıyla YPG’den ele geçirilen Afrin’de açtı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU