Abbas Güçlü'den Bakan Ersoy'a 'gastronomi' eleştirisi: Görünen o ki yine birileri zengin edilecek

2020’yi Türk Mutfağı yılı ilan eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü’den eleştiri geldi

Fotoğraf: Turkey's For Life

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2020 yılını Türk Mutfağı yılı ilan etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu açıklamasının ardından sektör temsilcileri, Türkiye'nin lezzet envanterini hazırlamak üzere harekete geçti.

Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü ise gastronomi alanında markalaşmanın bir yıllık çalışma ile sınırlandırılamayacağını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Abbas Güçlü, Bakan Ersoy’u kast ederek “Kendisine günaydın mı desek yoksa senin dışında bunu herkes biliyor mu desek bilemedim!” diye yazdı.

Güçlü, bakanlığın dünya turizminde Fransa, İtalya, Uzakdoğu ülkelerinin gastronomiden 10 milyar dolarlık pazar payının olduğunu anımsatıp şu eleştiriyi getirdi:

Türk Mutfağı keşfedilecekmiş!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yılının konseptini ‘Türk Mutfağı Yılı’ olarak belirlemiş! Bu kapsamda tek elden büyük bir pazarlama atağına kalkılıyormuş.

Türkiye’nin lezzet haritası çıkarılacak, gastronomik turizm geliri artırılacakmış!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Antalya’da katıldığı bir kongrede, “Türkiye’nin lezzet haritasını çalışmamız lazım” demiş.

Kendisine günaydın mı desek yoksa senin dışında bunu herkes biliyor mu desek bilemedim!

Bakanlık, 2020 yılının ‘Türk Mutfağı Yılı’ olması için öncelikle belli bir ‘standart’ oluşturmayı hedefliyor. Bölgesine, şehrine göre, kaliteli üretimin, belli mutfak standartlarıyla sofralara gelmesi için şeflerle görüşülüyormuş. Ha bu arada bir de “Gastronomi Treni” oluşturuyormuş. Lezzet duraklarına, bir bir uğrayacakmış!.

Yerel tatları önemseyen ve bunların, sürdürülebilir bir standarda kavuşması gerektiğini söylemekle kalmayıp, bu konuda mücadele veren birisi olarak, söylenenlere ve yazılanlara, acı acı gülmenin ötesine geçemedim. İtalya örneğini ele aldığınızda, böylesi bir projeyi hayata geçirmek için bir yılla yetinmediler.

Devletiyle milletiyle, turizmcisiyle esnafıyla, üreteniyle, tedarikçisiyle, kilisesiyle ateistleriyle, medyasıyla, üniversiteleriyle 20 yıllık bir mücadele verdiler. Tatlar, standartlar, sürdürülebilirlik öyle, bir yılda gerçekleşmedi!..

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU