Türkiye’nin ilk çocuk güvenliği kitabı: Çocuğunuzu Koruyun

Gazeteci M. Yaşar Durukan'ın yazdığı kitap Türkiye'de çocuk güvenliği alanında bir ilk. Günde 300 çeşit kaza ya da olayın gerçekleştiği belirtilen kitapta, çocuğunuz için güvenli koşullar oluşturmanın ipuçlarına yer veriliyor

M. Yaşar Durukan imzalı "Çocuğunuzu Koruyun", İmaj Fabrikası Yayınları'ndan çıktı

 


"Çocuklarınızın yaralanması ve ölümü bir kaza değildir"

Çocuklar, evde, sokakta, okulda, parkta, tatilde ya da trafikte meydana gelen 300 çeşit kaza veya olay nedeniyle ölüyor, yaralanıyor ya da engelli kalıyor. Peki onları nasıl koruyabiliriz? 0-12 yaş arası çocuklar için güvenli ortam oluşturmanın yollarını M. Yaşar Durukan Türkiye'de alanında bir ilk olan "Çocuğunuzu Koruyun"da kaleme aldı. 

Türkiye’de 300, ABD’de 70 kaza

Kaybolma, kaçırılma, cinsel istismar, balkon ve pencereden düşme, boğulma, zehirlenme, yanma, elektrik çarpması, trafik kazası… Her an çocukların hayatını tehlikeye atan bir olay gerçekleşebilir. Kendisi de iki çocuk babası olan gazeteci M. Yaşar Durukan Türkiye’de çocukların ölümüne neden olan olayları araştırmaya başladı. Durukan, aileleri yakından ilgilendiren bilgileri Türkiye'de çocuk güvenliği alanında ilk olan “Çocuğunuzu Koruyun” adlı kitapta topladı. Üç yıl boyunca 200 bin gazete sayfasının inceleyen baba, Türkiye’nin çocuk kazaları envanterini çıkardı. Sonuç ürkütücüydü: Türkiye'de çocukların 300 çeşit kaza veya olay nedeniyle hayatını kaybettiği, yaralandığı ve engelli kaldığı ortaya çıktı. ABD’de ise bu sayı yaklaşık 70. Durukan, "Çocuklarınızın yaralanması ve ölümü bir kaza değildir" diyor:

“Bu kitap, aileleri korkutmayı değil aksine çocukların her yerde karşılaştıkları tehlikeleri öğretmeyi hedefliyor. Çocuğunuzu Koruyun kitabı, bebekler ve çocuklar için güvenli bir ortamın nasıl oluşturulacağını öğreten değerli bilgiler içeriyor.” 

 

 

Yazar Durukan, "Çocuğunuzu Koruyun" adlı kitabında şu önerilerde bulunuyor:

Acil durumlar için plan

Acil bir durumda çocuğunuzu nereye götüreceğinizi biliyor musunuz? Hangi hastanelerde çocuk cerrahı, çocuk narkozcusu ve pediatrik yoğun bakım üniteleri olduğunu bilin. Ailenizdeki her bireyin kalp masajı ve ilk yardım becerilerini edindiğinden emin olun.
 

 

Boğulma tehlikesi

Çocuklar suyla oynamayı çok sever. Ancak çocukların içine düşüp, boğulma riskini beraberinde getireceğinden banyo küveti, leğen, kova ve benzeri kaplarda su biriktirilmemeli. Havuzlara ve hatta süs havuzlarına dikkat edilmeli.
 

 

Elektrik

Ebeveynler için en korkutucu durumlardan birisi elektriktir. Günümüzde hemen her evde birden fazla elektrikli cihaz bulunuyor. Elektrikli aletlere, prizlere ve kablolara dikkat etmek gerekiyor. Evlerdeki elektrik kaynaklı ölümlerin birçoğunu dokuz yaş altındaki çocuklar oluşturuyor.
 

 

Yatılı okullar, yurtlar

Çeşitli yurtlarda ortaya çıkan cinsel istismar olayları birçok ailenin güvenini derinden sarstı. Çocuğunuzu sık sık ziyaret edip bir sorunu olup olmadığını sorun. Bir gariplik hissederseniz hemen bir psikiyatra başvurun.

Çocuklar yalnız bırakılmamalı

Eviniz, ailenin tüm üyeleri için güvenli ve rahat bir sığınak anlamına gelse de potansiyel çocuk tuzaklarıyla doludur. Evinizdeki tüm bölümleri arasında, çocuğunuz için en tehlikeli olanı mutfaktır. Çocuklar hiçbir şekilde yalnız bırakılmamalıdır.

Oynarken yiyecek yenilmemeli

Çocuklar oynarken, koşarken yiyecek yememeli. Özellikle ebeveynlerin çocukları parkta oynarken onları yedirmeye çalışması tehlikeli bir durum.

 

İnternet kullanımı

Çocukların internetin zararlı içeriğinden korunabilmesinde en etkili faktörlerden birisi ailelerin bilgilendirilmesidir. Çocukların internet kullanımı ebeveynler tarafından takip edilmelidir. Zaman zaman çocuğunuzla birlikte internete girerek takip ettiği siteler hakkında onunla sohbet edin. 

Kitapta kentlerin çocuklara uygun tasarlanmaması, sokaklardaki kapaklar, çukurlar ve mazgallar ile trafikteki tehlikeler de ebeveynlerin dikkat etmesi gereken durumlar arasında yer alıyor.

Mehmet Yaşar Durukan kimdir?

1973 yılında İskenderun'da doğdu. Aralarında Tempo, Habertürk, Star ve Basın İlan kurumu'nun bulunduğu farklı kuruluşlarda muhabir, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. 2003 senesinde Irak'ta savaş muhabiri olarak görev yaptı. Durukan, evli ve iki çocuk babası.

 

DAHA FAZLA HABER OKU