Adalet Bakanı Gül: “Rahşan affı” konumuna düştüğümü hissettim

Gül, "çocuk gelin" konusunda bir çalışma yapmadıklarını bildirdi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kadına yönelik şiddet için bakanlığın yayınladığı genelge hakkında açıklamalarda bulundu. MHP’nin rafa kaldırdığı ve kamuoyunda af olarak bilinen tasarı için de konuşan Gül, “İnfaz ya da af konusu gündeme gelince bir ara 'Rahşan affı' konumuna düştüğümü hissettim” yorumunu yaptı.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, Gül ile yaptığı görüşmeyi köşesinde aktardı. Selvi’nin köşesinin bir kısmı şöyle:

Bakan mağdur odaklı bakıyor. “Kadın 10 kez gitmiş, müracaat etmiş ama yargıda bu kişinin daha önce geldiği notu görülmeyince bu konu gözden kaçabiliyor. Sorgulama olayında kadının 10 defa gittiği bilinmiyor. Kadın feryat ediyor. O feryadı gör. O feryat görülse, o kadın şimdi aramızda olacaktı” diyor.

Avukatınız olmadığında nasıl baro size CMK avukatı veriyorsa, şimdi de şiddete maruz kalmış kadınlar için kısa adı ŞÖNİM olan şiddeti önleme ve izleme merkezi avukatlığı geliyor. Adalet Bakanlığı ile Türkiye Barolar Birliği bu konuda görüşme halindeymiş.

Adalet Bakanı da bir aile babası. Peki şiddet haberlerini görünce ne yapıyor? “Oradaki şiddet kendi eşinize, kızınıza yapılmış gibi hissediyorsunuz” dedi. İşin özü işte bu.

Çocuk gelinler konusu soruldu. Abdulhamit Gül, o konuda bir çalışma yapmadıklarını söyledi.

İnfaz ya da af konusu gündeme gelince bir ara “Rahşan affı” konumuna düştüğümü hissettim. Ama kontra bir soru sormak suretiyle üzerimdeki kuşku bulutlarını dağıttım. Alternatifli çalışmalar yaptıklarını söyledi. “Siyaset nasıl karar verecek ona bakıyoruz” dedi. Ben bunu “İş Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye kalmış” diye anladım. “Cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, uyuşturucu gibi 6 başlıkta sıralanan suçlar kapsam dahilinde mi?” diye sorduğumuzda ise “Toplumu rahatsız edecek konular yok” dedi.

Rahşan Affı'nın asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası. 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkartılan yasa devlete işlenen suçların dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverme getirdi.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU