Fransa’da geçen yıl 22 euro olan asgari ücret zammı bu yıl 15 euro

Yaklaşık bir yıldır ekonomik sıkıntılar nedeniyle patlak veren protestolarla mücadele eden Fransa yönetimi, yeni yılın asgari ücret zammını açıkladı

8 Aralık 2018’de Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen protestolardan bir kare/ Fotoğraf: Reuters

Kasım 2018’de “Sarı Yelekliler” protestolarıyla başlayan ve geçen bir yılda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin ekonomik politikalarına karşı farklı eylemlerle devam eden bir sürecin içindeki Fransa, 2020 için asgari ücreti açıkladı. 

Fransa Hükümet Sözcüsü Sibeth Ndiaye tarafından yapılan açıklamada ocak ayından itibaren asgari ücretin yüzde 1,2 artırılacağı belirtildi. Bu, 2,3 milyon kişinin asgari ücretine 15 euro zam yapılacağı anlamına geliyor. 

Ndiaye, enflasyonun yüzde 0,7 oranında artması nedeniyle asgari ücretin yüzde 1,2 oranında artırıldığını ifade etti.

Ülkede akaryakıt zamlarına tepki olarak 17 Kasım 2018’de başlayan Sarı Yelekliler eylemine Fransızların yüzde 70’i destek veriyordu. 

Zira konu, bir süre sonra akaryakıt zamlarından çıkıp yüksek kiralar başta olmak üzere “ekonomik şartların kötüleşmesi” başlığı altına toplandı. 

Macron yönetimine yönelik öfkeye ve isyana dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosu haline dönüştü.

Eylemlerde 11 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 250’den fazla kişi yaralandı, 12 bin 361’den fazla kişi gözaltına alındı ve 3 bin 163 kişiye hapis cezası verildi.

Tarihler 19 Aralık 2018’i gösterdiğinde Bakanlar Kurulu, Macron’un daha önce sözünü verdiği asgari ücrete 100 euro zam ve 2 bin euronun altındaki emeklilik maaşından kesinti yapılmaması kararlarını onayladı. 

100 euorluk zam, yalnızca asgari ücretle geçinenleri kapsıyordu. Bunun haricinde her yıl enflasyon oranına yapılan zam 2019 için yüzde 1,5 olmuştu.  

Ancak bu artış, yüzde 1,6 olan 2018 enflasyonunun altında kalmıştı. 

Buna göre brüt 1498 euro seviyesindeki asgari ücret 1521 euroya çıkartılmıştı. 

Emeklilik yaşı 52'den 65'e çıkartıldı 

Fransa hükümetinin önündeki yeni sorun ise emeklilik reformuna karşı büyüyen tepkileri. 

Yeni reforma göre mevcut sistemde 52'ye kadar inebilen emeklilik yaşı en erken 62 olabilecek. Ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak. 1975'ten önce doğanlar ise yeni sistemden etkilenmeyecek.

Aşamalı olarak uygulamaya geçecek olan yeni sistemin tam olarak uygulandığı ilk grup 2004 doğumlu vatandaşlar olacak.

Reform paketinin açıklanmasının ardından ülkede 24 yılın en büyük grevi başladı. 

10 tren seferinden 9'unun durduğu ülkede karayolu ve havayolu çalışanlarının da katılımıyla ciddi bir ulaşım felci yaşanıyor. AirFrance havayolu şirketi de seferlerinin yüzde 30'unun durduğunu açıkladı.

Eğitimciler ve emniyet güçlerinin de katıldığı eylemlerde 8 petrol rafinerisinin 7'sinde de iş bırakıldı. 

Fransa'da bu büyüklükte iş bırakma eylemleri en son 1995 yılında gerçekleşmiş ve ülkede üç hafta boyunca her kesimde grevler yaşanmıştı.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU