Finlandiya hükümeti IŞİD’e katılanların çocuklarını ülkeye geri almaya hazırlanıyor

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin pazartesi yaptığı açıklamada IŞİD’e katılan Fin vatandaşlarının çocuklarını almak için çalışmaların başladığını söyledi

Suriye'nin kuzeyinde bulunan El Hol kampında yaklaşık 11 Fin kadının ve 30'dan fazla çocuğun olduğu belirtildi (Reuters) 

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, pazartesi yaptığı açıklamada IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden Fin vatandaşlarının çocuklarını “en kısa zamanda” ülkeye kabul edeceğini açıkladı.

Finlandiya, Suriye’nin kuzeydoğusundaki El Hol kampında tutulan IŞİD’le bağlantısı olan yurttaşlarının ülkeye geri dönmesine izin verilip verilmemesi konusunda bir süredir tartışma yürüten Avrupa Birliği üye ülkelerinden biriydi. 

Fin medyası El Hol kampında bulunan 11 Fin kadının 30’dan fazla çocuğu olduğunu aktardı. Öte yandan geçen hafta göreve başlayan Finlandiya’nın 5 partili koalisyon hükümeti, kadınların ülkeye dönmesine izin verilip verilmemesi konusundaysa görüş ayrılığına düşmüş durumda. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan Marin’in Sosyal Demokrat Partisi’nin koalisyon ortağı Merkez Parti, IŞİD’lilerle evlenen kadınların ülkeye dönmesine izin verilmesine karşı çıksa da çocukların geri dönmesini destekliyor. 

Merkez Parti, IŞİD’le bağlantısı olan kişilerin ülkeye dönmesinin ülkenin güvenliğini tehlikeye atabileceğini söyleyen muhalefetteki milliyetçi Gerçek Finler Partisi’nin oylarını artırmasından endişe duyuyor. 

Marin, koalisyondaki görüş ayrılığını çözmek için hükümetin her bir vakayı kendi esasına göre değerlendirmeye kadar verdiğini söyledi. 

Çocuklarla birlikte bazı kadınların da ülkeye dönmesine izin verme konusunda açık kapı bırakan Marin, “Yetkililerin adımlarının amacı tüm koşullarda çocukların çıkarlarını korumak” dedi. 

Kendi isteğiyle bölgeye giden yetişkinlere yardım etme zorunluluğu bulunmuyor.

Reuters’ın aktardığına göre, El Hol kampını kontrol eden Suriyeli Kürtlerin, çocukları anneleri olmadan geri göndermeye karşı çıkması nedeniyle, sadece çocukların ülkeye dönmesine izin verilmesi muhtemel görünmüyor.

Daha önce Merkez Parti lideri ve ekonomi bakanı Katri Kulmuni de, IŞİD'le bağlantılı kişilerin ülkeye dönmesine izin verilip verilmemesi konusunda Instagram hesabından açtığı anket nedeniyle eleştirilmişti. Kulmuni daha sonra hassas konuya dair sosyal medyayı kullandığı için özür dilemişti. 

Marin hükümeti konuya dair salı günü parlamentoda sorgulamayla karşılaşacak. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU