İstanbul’da deprem riski içeren alanlar arttı

22 yıl sonra güncellenen Türkiye’nin deprem haritasında, risk 46 ilde azaldı, 6 ilde arttı

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin deprem haritası güncellendi.

Yeni harita, deprem bölgeleri haritasının kullanıma sunulduğu 1996 yılından sonra, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından 2018’in Mart ayında yenilendi; resmi olarak ise 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girdi. 

En son ve güncel verilere göre hazırlanan yeni haritada, güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları, ile yeni nesil matematiksel modeller dikkate alındı. 

Tehlikeli deprem alanı oranı yüzde 42’den yüzde 17’ye indi

Son haritaya göre, Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indi. 

Yeni deprem haritasında aralarında Adana, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Muğla, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azaldı. 

Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon illerinin ise deprem riski arttı.

Yine eski haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli gruptayken, yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü.

İstanbul’da kırmızı alanlar arttı

Haritada İstanbul’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. Buna göre, fay hattıyla beraber zemin koşulları dikkate alındığında İstanbul’daki deprem riskini gösteren renkler değişti. 

İstanbul’da 1999’da yaşanan depremden sonra adaların içinde kalan kırılmamış hat ve bu hatta yakın kıyı şeridi koyu kırmızı renkte gösteriliyor. 

Bu arada AFAD’ın, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları” yerleştireceği belirtiliyor.  Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi” kurulması da zorunlu hale getirilecek ve gerçek zamanlı bu izleme sisteminin korunması ve bakımından bina sahiplerinin sorumlu olacak. 
 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU