“Ceren’in katil zanlısı şizofren değil, psikopat. Cezai ehliyeti var”

Ceren Özdemir’i öldüren Özgür Arduç’un ‘pişman olmadığı, haz aldığı’ yönündeki ifadelerini değerlendiren Adli Psikoloji Uzmanı Doç.Dr.Demirbaş, bunların psikopatların özellikleri olduğunu belirterek, “Şizofren değil, psikopat. Cezai ehliyeti var” dedi

Ceren Özdemir / Fotoğraf: İHA

Ordu’da Ceren Özdemir’i bıçaklayarak öldüren katil zanlısı Özgür Arduç hakkında hazırlanan 13 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İddianamede üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Arduç'un savcılık ifadesinde şunları söylediği iddia edildi:

Yakalanmasaydım onu da öldürecektim. Ceren Özdemir’in ölmesi nedeniyle pişman değilim, üzülemiyorum, elimde olmadan öldürüyorum ve mutlu oluyorum. Ben İstanbul’dayken sevdiğim kedilerin başını taşla eziyordum, hatta bir tanesinin kalbini çıkarmıştım” 

özgürarduç.jpg
Ceren Özdemir'in katil zanlısı Özgür Arduç / Fotoğraf: İHA

 

“Psikopat özellikleri gösteriyor”

Arduç’un ifadelerini değerlendiren Adli Bilimciler Derneği Adli Psikoloji Komisyon Başkanı ve “Psikopatoloji ve Suç” kitabının yazarı Doç.Dr. Hatice Demirbaş, şu iddialarda bulundu:

Bu kişinin ceza ehliyeti bulunmaktadır. Bilerek öldürdüğünü, onu takip ettiğini söylüyor yargılamasında bir bozukluk yok. Pişmanlık duymadığını, haz aldığını söylüyor. Takip ederek öldürdüğünü, bir başkasını öldürmek için takip ettiğini söylüyor. Yani yaptığı işi bilerek yapıyor ve ne yaptığının farkında. Dürtüsel davranması, eylemlerinden pişman olmaması, yaptığından keyif alması, yasalara uygun olmayan eylemlerde bulunması bunlar hep halk arasında "Psikopatlık" olarak adlandırılan bizim ise anti sosyal kişilik bozukluğu dediğimiz  özelliklerle örtüşüyor.

adlipsikoloji.jpg
Hatice Demirbaş / Fotoğraf: Twitter@AdliPsikoloji

 

Psikopatlar tanımadıkları insanlara zarar verir”

Şizofrenlerin cezai ehliyeti olmadığını söyleyen Demirbaş, Arduç’un bu kategoriye girmediğini belirterek sözlerini şöyle devam ettirdi:

Şizofrenlerin yargılama güçlüğü vardır, kafaları karışmış oluyor ve genelde yakınlarını hedef seçerler. Yakınları onları tedavi etmek amacıyla kısıtladığından ilaç içirdiğinden içten içe onlara karşı düşmanlık besleyebiliyorlar zaman zaman. Anti sosyal kişilik bozukluğu olanlar ise genelde tanımadıkları insanları hedef seçerler. Yargılamalarında bir sorun yoktur. Bundan dolayı cezai ehliyetleri de var ki bu kişi daha önce de ceza almış.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU