İç savaş sırasında Sırp güçlerini desteklemekle suçlanan Nobel ödüllü Handke: Fikirleri değil, edebiyatı seviyorum

Eski Yugoslavya’daki iç savaş esnasında Sırp güçlerini desteklediği gerekçesiyle yoğun eleştirilere maruz kalan Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Peter Handke, “Fikirleri değil, edebiyatı seviyorum” dedi

Fotoğraf: Reuters

Eski Yugoslavya’daki iç savaş sırasında Sırp güçlerini desteklediği için bir çok ülkede eleştirilere hedef olan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Peter Handke, “Fikirleri değil, edebiyatı seviyorum” dedi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen ödül töreni öncesi kendisine yöneltilen eleştiriler ve eski Yugoslavya’daki iç savaşla ilgili “fikrinin değişip değişmediği” yolundaki bir soruya verdiği yanıtta Avusturyalı yazar, "Ben fikirleri değil edebiyatı seviyorum, fikirlerden nefret ediyorum diyerek yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Twitter hesabı üzerinden verilen mesajda bu yılki ödülün Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verilmesine tepki göstererek, "2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Bosna soykırımının canisi, masum Boşnak kardeşlerimizin katili Miloseviç'in en büyük destekçisi Peter Handke'ye verilmesini en sert şekilde kınıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Nobel ödüllerini dağıtan İsveç Akademisi'nin 18 üyesinden biri olan Peter Englund, edebiyat ödülünün Handke'ye verilecek olması nedeniyle bu yılki Nobel ödüllerin boykot edeceğini açıklamıştı.

Bosna'daki soykırımı inkar eden Avusturyalı yazar İsveç'te protesto edilecek

Bosna Hersek'te yaşanan soykırımı inkar eden ve her fırsatta eski Sırp lider Slobodan Milosevic'e duyduğu hayranlığı dile getiren Avusturyalı yazar Peter Handke, Nobel ödül töreni öncesi İsveç'te protesto edilecek.

Bosna Hersek'teki savaşta yakınlarını kaybeden çok sayıda insan, yarın İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek ödül töreni öncesinde, bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü'nün Handke'ye verilmesine bir kez daha tepki gösterecek.

Çok sayıda ünlü ismin de katılması beklenen protestonun organizatörlerinden Teufika Sabanovic, protestoya bine yakın katılım beklediklerini ifade ederek, "İsveç Kraliyet Akademisi kadar güçlü değiliz ama ödülün Handke gibi birine verilmesine de sessiz kalamayız. Adaletin ve hakikatin yanında olmalıyız." dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic de İsveç'e hareketi öncesinde yaptığı açıklamada, dünyanın Bosna'daki Müslümanlara yapılanlara karşı gözünü kapattığını vurgulayarak, Nobel ödülünün soykırım inkarcısı Handke'ye verilmesinin kurban yakınlarını derinden yaraladığını ifade etti.

Bosna Hersek'in yanı sıra Kosova'da yaşayan kurban yakınları da Nobel ödülünün Handke'ye verilmesine tepki göstermiş, başkent Priştine'de protesto düzenlenmişti.

Uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılaması devam ederken cezaevinde hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic ile ilgili Handke, Kosova'daki savaş sırasında yayımlanan bir makalesinde "Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın." ifadelerini kullanmıştı.

Saraybosna'daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa'da soykırım yaptığına da asla inanmadığını belirtmişti.

Handke, Milosevic'i cezaevinde ziyaret etmiş ve lehine tanıklık etmek için girişimlerde bulunmuş, ayrıca 2006'daki cenazesine de katılmıştı.

 

Independent Türkçe, Euronews, AA

DAHA FAZLA HABER OKU