ABD’yi “en güvenilir müttefik” olarak görenlerin oranı Türkiye’de yüzde 2

Washington’ı en büyük tehdit sayanların oranı Türkiye’de yüzde 46’yı bulurken, ABD’yi en güvenilir müttefik kabul eden ülkeyse yüzde 82’yle İsrail oldu

ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği dış politika bazı ülkelerin tepkisini çekiyor (AFP)

Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı son anket, ABD’nin birçok ülkede en güvenilir müttefik sayılmasına rağmen bazıları için de en büyük tehdit oluşturduğunu ortaya koydu.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 ülkede gerçekleştirilen araştırmada katılımcılardan açık uçlu soruda "en güvenilir gördükleri" ülkeyi seçmeleri istendi.

ABD’yi en güvenilir müttefik gören ülke yüzde 82’yle İsrail olurken, onu Çin’in komşuları Güney Kore (71), Filipinler (64) ve Japonya’nın (63) yanı sıra Kanada (46) izledi.

Bu arada İsraillilerin güven duyduğu ülke sıralamasında ABD dışında hiçbiri yüzde 2’yi geçemedi, Rusya yüzde 2, Çin ise yüzde 1’de kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya göre, son yıllarda ABD’yle ilişkilerin geliştiğini ve Washington’ın küresel sorunları ele almak için daha fazla çaba sarf ettiğini düşünmede İsraillilerin diğer ülkelerin yurttaşlarından açık ara ayrıştığı belirtildi.

ABD’yi en güvenilir müttefik görme sıralamasının sonunda Arjantin (15), Lübnan (10), Tunus (6) ve Türkiye (2) yer aldı.

Ankete ABD içinden verilen cevaplardaysa kendi ülkelerini en güvenilir görenlerin oranı yüzde 1’de kaldı; bu yanıtı verenlerin yüzde 4’ü Çin’i, yüzde 31 biriyse Birleşik Krallık’ı seçti.

ABD’yi en büyük müttefik görme oranının 2007’de yüzde 4 olduğu Türkiye’de, son araştırmada Çin yüzde 4, Azerbaycan’sa yüzde 23 en güvenilir müttefik sayıldı.

 

Pew araştırması.png
Ülkelerin en güvenilir müttefik gördüğü ülkelerin yüzdesi (Pew)

 

Çin komşuları için artan tehdit

Öte yandan ABD’yi kendi ülkeleri için en büyük tehdit görenler sıralamasında zirveye yüzde 56’yla Meksika oturdu. Onu sırasıyla Türkiye (46), Arjantin (40), Brezilya (18), Nijerya (14) ve Tunus (12) izledi.

Türkiye’de ankete cevap verenlerin en büyük tehdit olarak gördükleri arasında İsrail yüzde 10 oranını yakalarken, Rusya yüzde 6, Çin’se yüzde 2’de kaldı.

Bu arada birçok ülkede çoğunluk, Çin’in dünya sahnesinde etkisinin belirgin şekilde arttığını kabul ederken, neredeyse çoğu Pekin’i ABD gibi dünyanın önde gelen ekonomik gücü olarak gördü.

Ayrıca, ABD dışında 17 ülkenin Çin’i en güvenilir ortak görme ortalaması yüzde 6’yı bulurken, bu oran ABD içinse yüzde 27’yi gösterdi.

Diğer taraftan Çin’in komşu ülkeler arasında tehlike unsuru olduğu yönündeki eğilim dikkati çekti.

Pekin’i en büyük tehdit olarak görenler Filipinler (62), Japonya (50), Avustralya (40), Güney Kore (32) ve Endonezya (21) oldu.

Güney Kore ve Endonezya’nın Çin’i tehdit olarak algılama oranlarının 2014’ten bu yana sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 15 arttığı gözlendi.

Çin’i en büyük tehdit görenler için ABD’de oran yüzde 24, Kanada’da yüzde 32 oldu. 2007’de bu oran ABD için yüzde 12, Kanada içinse yüzde 20’ydi.

Rusya’nın uluslararası arenada etkisi artsa da imajı zayıfladı

Öte yandan araştırma sonuçları, ankete katılanlara göre 10 yıl öncesine kıyasla uluslararası olaylarda daha büyük rol oynadığı kabul edilse de Rusya’nın küresel çapta imajının zayıfladığını işaret etti.

Rusya’yı Hindistan (15) ve Türkiye (9) dışında en güvenilir ortak görenlerin oranı başka hiçbir ülkede yüzde 4’ün üzerine çıkmadı.

 

Pew.png
Ülkelerin en büyük tehdit olarak gördükleri devletlerin dağılımı (Pew)

 

Bu arada Çin ve ABD birçok ülke için en büyük tehdit sayılırken, bazı ülkeler için bölgesel meseleler tehdit unsurunun belirleyicisi oldu.

Hintlerin yüzde 60’ı en büyük tehdit olarak Pakistan’ı kabul ederken, 2014’e kıyasla yaşanan yüzde 15’lik artışta Keşmir nedeniyle bu ülkeyle yaşanan anlaşmazlığın etkili olduğu kaydedildi.

İsrailliler içinse en büyük tehdit unsuru yüzde 58’le İran olurken, İsrail açısından güvensizlikte yüzde 5 oranını aşan tek ülke yüzde 7’yle Suriye oldu. Bununla birlikte Lübnanlıların yüzde 49’u için en büyük tehdit İsrail görüldü.

“Nükleer” Kuzey Kore hiçbir ülke için ilk sırada gelmedi

Diğer taraftan 2018 araştırmasında birçok kişinin Kuzey Kore’nin nükleer programını kendi ülkeleri için en büyük tehdit olarak gördüğünü hatırlatan Pew, 2019 anketinde hiçbir ülkenin Kuzey Kore’yi en büyük tehdit olarak saymadığına dikkati çekti.

Pyongyang yönetiminin füze denemelerinin kaygıyla izlendiği komşu Güney Kore’de bile Kuzey Kore tehdit algısında Çin (32) ve Japonya’nın (23) ardından yüzde 21’le üçüncü sırada yer aldı.

ABD için Kuzey Kore tehdit sıralamasında Rusya (24) ve Çin’in (24) ardından yüzde 12’yle üçüncü sırada geldi. ABD’den katılanların yüzde 3’üyse kendi ülkelerini en büyük tehdit saydı.

Öte yandan Reagan Vakfı’nın geçen haftalarda paylaştığı bir araştırma, ABD’de Türkiye’yi müttefik olarak görenlerin oranının 2018’de yüzde 50’yken 2019’da yüzde 47’ye düştüğünü göstermişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU