Demirtaş’ın kardeşi ve avukatı, hastane süreci ve sonrasını anlattı: Kamuoyu oluştuktan 7 gün sonra hastane sevki gerçekleşti

Ağabeyi Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumu hakkında bilgi veren avukatı Aygül Demirtaş, “Selahattin Bey, cezaevine girmeden yaklaşık 5 yıl önce kalp spazmı geçirdi. Ardından anjiyo oldu. Uyku apnesine bağlı bir ameliyat geçirdi” dedi

Aygül Demirtaş - Selahattin Demirtaş / Fotoğraf: Twitter

Kamuoyu, 3 yılı aşkın süredir Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın rahatsızlanarak bilinç kaybı yaşadığını kardeşi ve avukatı Aygül Demirtaş’tan öğrendi.

Aygül Demirtaş dün Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “26 Kasım Salı günü 05.30 sıralarında müvekkilimiz ve ağabeyim Selahattin Demirtaş’ın, göğüs sıkışması ve nefes alamaması nedeniyle bilinci kapanmıştır. Uzun süre bilinci kapalı şekilde hücresindeyken kendisine ilk müdahaleyi, hücre arkadaşı Sayın Abdullah Zeydan yapmıştır” ifadelerini kullanarak durumu kamuoyu ile paylaşmıştı.

Kardeş Demirtaş’ın açıklamasından sonra Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’nden Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi ve kaldırıldığı hastanede; kardiyoloji, nöroloji, gastroenteroloji ve göğüs tetkikleri yapıldıktan sonra yeniden cezaevine gönderildi.

Demirtaş’ın rahatsızlandığı tarih 26 Kasım Salı ancak hastaneye sevk edildiği tarih 2 Aralık Pazartesi. Rahatsızlanmasından bir hafta sonra kamuoyu ile paylaşılması ve yine bir hafta sonra hastaneye sevkinin yapılması beraberinde yeni tartışmalara da yol açtı. 

 

Selahattin Demirtaş
Demirtaş'ın kardeşi ve avukatı hastane sevki ve sonrasını Independent Türkçe'ye anlattı

 

Kardeşi hastane sevki ve sonrasına anlattı

Olayı kamuoyuna duyuran Demirtaş’ın kardeşi ve avukatı Aygül Demirtaş, Independent Türkçe’ye konuştu.

 

Hastaneye sevkinden sonra avukatların ağabeyiyle görüştüğünü belirten Aygül Demirtaş, birtakım kontrollerin yapıldığını, kalp ritmine dair bazı tetkiklerin daha yapılacağını vurgulayarak, “Genel olarak durumu daha iyi” dedi. 

“Cuma günü cezaevine ikinci gidişimde olayı öğrendim”

“Rahatsızlığı neden bir hafta sonra kamuoyu ile paylaşıldı?” sorusunu yönelttiğimiz Aygül Demirtaş, şöyle konuştu: 

“Aile ve avukat ziyaretini cuma günlerini yapıyorum. Cuma günü gittiğimde ağabeyimi iyi görmedim. Kendisi bana bazı rutin kontrolleri yaptırmak üzere hastaneye gideceğini söyledi. Bana hiçbir probleminden söz etmedi. Ben çok işkillenip saat 17:00’de bir daha görüşmeye gittim. Kendisinin, bizleri kaygılandırmamak için bazı şeyleri anlatmadığını biliyorum. Çok ısrar edince, salı günü başından geçen olayı anlattı. Bende o zaman rahatsızlandığını öğrendim. Salı gününden cuma gününe kadar da avukatların Selahattin Bey ile görüşme imkanı olmamış. Olayı cuma günü öğrendik.”

Durumu öğrenir öğrenmez niye bu kadar süre bekletildiğini konuşmak üzere cezaevi müdürü ile görüştüğünü kaydeden Aygül Demirtaş, en kısa sürede hastaneye sevkinin yapılacağını ancak keyfiliği hissedince cumartesi ve pazar günü avukatların tekrara cezaevine gittiğini aktardı.

Aygül Demirtaş, belki hastaneye götürülür diye pazartesi öğlen saatlerine kadar beklediklerini, ama sevk olmayınca durumu kamuoyu ile paylaşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

 

Selahattin Demirtaş
Demirtaş'ın kardeşi ve avukatı hastane sevki ve sonrasını Independent Türkçe'ye anlattı

 

“Yaşananlar cezaevlerinin durumunu gözler önüne seriyor”

Selahattin Demirtaş’ın hastalığının ne olduğunu bilmediğini söyleyen Aygül Demirtaş, devamında şunları söyledi:

Selahattin Bey, bizimle aynı durumda ve ne olduğunu bilmiyor. Bizde bilmiyoruz. İnşallah ciddi bir hastalık değildir. Ama o gün yaşadığı şey ciddiydi. İlk defa bilincini kaybedip bayılma halini yaşıyor. İlk müdahaleyi Abdullah Bey yapıyor ve Selahattin Bey gözünü açtığında bir sürü gardiyanı başında görüyor. Gözlerinin önünde yaşanan olaya rağmen bu kadar rahatlık kabul edilemez. Cezaevlerindeki tüm tutuklu ve hükümlülerin sağlığından sorumlu olan yetkililerin konuya ciddiyetle yaklaşma zorunluluğu var. Bu yaklaşım kabul edilemez. Selahattin Bey’in hastaneye sevki kamuoyu oluştuktan yedi gün sonra gerçekleşti. Bu durum bile cezaevlerinin koşullarının ne durumda olduğunu, ne koşullarda insanların tutuklu olduğu gözler önüne seriyor.

Demirtaş’ın “Halkımız bilsin, bir hastalığım var” açıklamasına değinen Aygül Demirtaş, “Selahattin Bey, cezaevine girmeden yaklaşık 4-5 yıl önce kalp spazmı geçirdi. Ardından anjiyo oldu. Uyku apnesine bağlı bir ameliyat geçirdi. Ama cezaevine girdikten sonra genel sağlık durumunun nasıl olduğunu bilmiyoruz. Dün hastanede birtakım kontroller yapıldı. Birkaç tetkik daha yapılacak. Hepsi toparlandıktan sonra hekimlerin değerlendirmelerine bakacağız” şeklinde konuştu.

 

“Cezaevi koşulları hastalığını tetikledi”

Demirtaş’ın diğer avukatı Ramazan Demir’de Aygül Demirtaş gibi, tam olarak Selahattin Bey’in de hastalığının ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Yapılan tetkiklerin henüz sonuçlanmadığını kaydeden Demir, şunları kaydetti:

Cezaevine girmeden önce kalp ile ilgili bir problemi vardı. Sonuçlardan sonra durumu belli olacak. Ama anladığımız kadarıyla cezaevi koşulları rahatsızlığını tetiklemiş. Çünkü cezaevine girmeden önce bu derece bilincini kaybedecek seviyeye gelmiyordu. Bazen göğüs sıkışması yaşadığı oluyordu ama böyle bilincini kaybedecek noktaya hiç gelmemişti. Cezaevi koşullarının bunu epey ilerlettiğini görüyoruz
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU