Zelenskiy hayati öneme sahip askeri yardımı askıya alan Trump'a seslendi: Stratejik ortaksak bizden hiçbir şeyi esirgeyemezsiniz

Vladimir Zelenskiy geniş kapsamlı bir röportajda "Hiç kimseye hiçbir şekilde güvenmiyorum" dedi

Zelenskiy daha önce Trump'ın kendisine şantaj yapmadığını da söylemişti (Time)

Ukrayna Devlet Başkanı yeni bir röportajda siyasi soruşturma talep ederken Donald Trump'ın hayati önemdeki askeri yardımı alıkoymasıyla ilgili konuştu.

Pazartesi sabahı yayımlanan kapsamlı ortak röportajda Time Dergisi'ne ve önde gelen üç Avrupa yayınına konuşan Vladimir Zelenskiy, "Savaştayız" dedi.

Eğer stratejik ortağımızsanız bizden hiçbir şeyi esirgeyemezsiniz.

Zelenskiy, “Bunun sadece dürüstlükle ilgili olduğunu düşünüyorum" diye de ekledi.

Bu karşılıklı anlaşmayla alakalı değil. Daha fazla söze gerek yok.

Nadir röportaj Trump'ın bu hafta azil soruşturmasında yeni bir aşamaya girmesi gündemdeyken gerçekleşti. ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi süreci etkin şekilde devralarak ABD Başkanı'na karşı azil soruşturmasının maddelerini tasarlamayı düşünüyor. Trump röportaja bir tweet'le cevap verdi:

Son Dakika: Ukrayna Devlet Başkanı yine Başkan Trump'ın Ukrayna'ya verilen önem ve etkileşimimiz veya telefon görüşmelerimizle ilgili yanlış bir şey yapmadığını açıkladı. Radikal Solcu Demokratların aklı başında olsaydı, ki değil, bu olay kapanırdı!

Soruşturma Trump'ın 25 Temmuz'da yaptığı telefon görüşmesinde Zelenskiy'e 2020'deki siyasi rakiplerinden Joe Biden'ı araştırması yönünde baskı yaparak Ukrayna'dan "iyilik yapmasını" istemesiyle ilgili bir muhbirin hazırladığı şikayet mektubuyla başlamıştı.

Geçen ay telefon görüşmesiyle ve yönetimin Ukrayna'yla ilişkileriyle ilgili birinci elden bilgi sahibi önemli tanıklar kamuya açık tarihi oturumlarda tanıklık etmişti. Tanıklar, Beyaz Saray için "usulsüz" yoldan yürütülen ve Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani'yle en yakın danışmanlarından eski Enerji Bakanı Rick Perry ve ABD'nin AB büyükelçisi Gordon Sondland'ın da dahil olduğu bir dış siyaset politikası tarif etmişti.

 

 

Tanıklar, Beyaz Saray'ın Ukrayna Devlet Başkanı'nı ziyaret için Beyaz Saray'a davet etmeden önce Zelenskiy'den Biden ailesiyle ilgili soruşturma açmasını ve eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen Rusya soruşturmasının kaynaklarını açıklamasını istemişti. Bu esnada yaklaşık 400 milyon dolarlık (yaklaşık 2,3 milyar TL) askeri yardım durdurulmuştu.

Zelenskiy haber kanallarına "(Trump'la) asla karşılıklı bir anlaşma konumundan konuşmadığını" söyleyerek "Bu benim tercih ettiğim bir şey değil" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı, iki ülke arasında devam eden çatışmada Ukrayna'nın Rusya'nın desteklediği güçlerle etkili şekilde savaşmasını sağlayacak yardımı ararken ülkesinin "dilenci" gibi görünmesini istemediğini söyledi.

Vladimir Zelenskiy, Fransa ve Almanya'nın arabuluculuk edeceği planlanmış barış görüşmelerinin sonucunda Rusya'yla bir ateşkes gerçekleşeceği konusunda ümitli olmadığını da belirtti. Bununla birlikte Zelenskiy bu adımı "halihazırda bir zafer" olarak tanımladı zira Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2016'dan bu yana ilk kez görüşmelere katılması bekleniyor.

Zelenskiy röportajda şu ifadeleri kullandı:

Hiç kimseye hiçbir şekilde güvenmiyorum. Size dürüstçe söyleyeyim. Siyaset kesin bir bilim değildir... Bu insanları tanımıyorum. Nasıl bir huyları olduğunu anlayamıyorum. İşte bu yüzden de kimseye güvenemeyeceğimi düşünüyorum. Herkesin sadece kendi çıkarı var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU