Alkol kullanımı da yakında sigara ve et tüketimi gibi "sosyal öcüler" arasında yerini alacak

Alkol kullanan kişi sayısı azalırken yakında daha az içmek de tıpkı sigara içmemek ve et yememek gibi bir onur madalyasına dönüşebilir

Her gün bir kadeh şarap içmenin erken ölüm riskini yüzde 20 artırdığı iddia ediliyor (Pxfuel)

İçki karşıtı bir ailede büyüdüm ve kardeşlerim hala alkol kullanmıyor. İlk defa bir pub'a gittiğimde eski, İngiliz kocamla beraberdim ve şaşkına dönen barmene bitki çayları olup olmadığını sormuştum. Ayrıldığımızdaysa yemeklerim için şarap seçiyor ve Waitrose'un alkol reyonundaki alt raflara tenezzül etmiyordum. 

İçkici bir milletiz. Ama istatistiklere göre alkol kullananlarımızın sayısı istikrarlı bir şekilde azalıyor. Son İngiltere Sağlık Yoklaması'na (Health Survey for England, HSE) göre artan ya da yüksek zarar riski oluşturacak kadar alkol kullanan (haftada 14 birimden fazla) kadın ve erkeklerin oranı 2011 ve 2017 arasında düştü. Bu oran, erkeklerde yüzde 34'ten yüzde 28'e, kadınlarda da yüzde 18'den yüzde 14'e geriledi.

Eşi Vogue Williams'la beraber rol aldıkları reality show'un ikinci sezonunda Spencer Matthews, alkolsüz cin üretme planını duyurmuştu. Bir yıldan uzun süredir "ayık" kaldığından övgüyle söz eden Matthews, alkolün yakında, et ve sigaranın -her ikisi de sağlık problemleri ve çevresel krizle bağantılı- yolundan gideceğini düşünüyor. 

Birçoğumuz fleksitaryen -normalde et yemediği halde arada et ve balık tüketen biri- olduğunu iddia ederken et yeme alışkanlıklarımıza dair gerçekçi rakamlara ulaşmamız zor olabilir. The Grocer'a göre Britanyalı çoğu tüketici kendini "et tüketen" diye tanımlarken, kendini vegan olarak niteleyenlerin oranı yalnızca yüzde 2. Ne var ki 25-34 yaş grubunun neredeyse yüzde 20'si et yemediğini, 35 yaşın altındakilerin üçte biriyse önümüzdeki 12 ay içinde daha az et tüketmeyi düşündüğünü söylüyor. Sigara kullanımına gelince, Birleşik Krallık'ta kamusal alanda sigara içme yasağı Temmuz 2007'de yürürlüğe girmişti ama HSE, yetişkinler arasında sigara kullanımının zaten azaldığını belirtiyor. 1993 ve 2017 arasında sigara kullanan yetişkinlerin oranı yüzde 27'den yüzde 17'ye düştü. 

Sigara içmek ve et yemek hızla 21. yüzyılın toplumsal hastalıkları haline gelirken, alkol tüketimi de onlara katılacak gibi görünüyor. 

Geçen ay, Macmillan'ın kanser derneğinin Sober October adlı bir girişimi oldu. Sober October, insanlara 31 gün boyunca alkole hayır demesini ve parasını kanser hastaları için ayırmasını söyleyen bir meydan okumaydı. Zorlayıcı kısmı, tabii ki, birçoğumuzun iyi/kötü bir günün sonunda içtiği bir kadeh şaraptan ya da benzer bir şeyden kaynaklanıyordu. Elbette haftasonu sınırsız branç kokteylleri ve pazar rostolarıyla (pazar günleri servis edilen geleneksel İngiliz yemeği -çn) içilen bir iki bardağın cazibesi de buna dahil. Henüz randevu içkilerine, ön-içkilere, gece dışarı çıkma içkilerine, kalkmadan önceki son içkilere, doğum günü içkilerine ve cuma içkilerine değinmedik bile.

 

 

Peki aramızdaki alkol kullanmayan kişilere dair ne hissediyoruz? Tuhaf akşam yemeği tecrübelerine yaptığı katkılarla bilinen et yemeyenler, pek sevilmeyen misafirler olabilir ama belli yemek alışkanlıklarına yönelik hizmet veren restoranların sayısı giderek artıyor. Sigara içenler de kimseyi rahatsız etmeksizin hızlıca bir sigara içmeye çıkabilir, tabii içeride bir başına ayaklarınızı sallayarak oturmak zorunda kalmayacaksanız.

Konu içki olunca insanlar her zaman nedenini bilmek istiyor: Hamile misin? Diyette misin? Antibiyotik mi kullanıyorsun? Büyük bir grupta içki içmeyen kişi her daim göze çarpar ve tuhaf karşılanır. Hele de arkadaşlarınıza içki ısmarlamaya gitmişseniz... 

Ama alkol kullanmayı bırakmak için birçok neden de var. Yaşlandıkça, alkolün etkilerini on sene öncesine göre çok daha fazla hissediyorum ve artık zorlu bir cuma gecesinin ardından haftasonu boyunca kendine gelmeye çalışmak buna değmiyor gibi görünüyor.

Çok içilen bir Noel'den sonra, alkollüyken yaptıklarının utancı veya aşırı tüketim nedeniyle Dry January'de (Birleşik Krallık'ta alkolsüz bir ocak ayı geçirmeyi öneren meydan okuma -çn) rahatlamayı dört gözle bekleyen birçok insan tanıyorum. Bir arkadaşım para biriktirmek ve kredi kartı borcunu ödemek için alkolü bırakmaya karar vermişti. 6 aydan kısa bir sürede bunu başardı. 

Şimdilerde, fiziksel ve mali sağlığım için alkolü bırakmak bana da cazip geliyor. Bir süre alkol kullanmayı bıraktığımda regl dönemlerimin daha hafif ve daha kolay geçtiğini, banka hesabımda da daha fazla para olduğunu fark ettim. Alkolsüz yaşam tarzına bir şans vermek isterim ama sosyal yaşantımı buna uydurmam biraz zaman alabilir. Belki ocak ayında başlarım? Yalnız olmayacağıma eminim.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU