Çin’de cep telefonu hizmeti için yeni başvurularda artık yüz taraması şart

Yüz tanıma uygulamalarında dünya lideri olarak görülen Çin’in bu teknolojiyi ülke geneline yayma çabaları sürüyor

Yüz tanıma teknolojileri Çin'de gündelik hayatın bir parçası haline gelmeye başladı (Reuters) 

Çin’de cep telefonu hizmetleri için yeni başvurularda yüz tarama işlemini şart koşan uygulama bugün itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Sanayi ve Enformasyon Teknoloji Bakanlığı’nın eylül ayında duyurduğu uygulamayla birlikte yüz milyonlarca internet kullanıcısının kimliklerinin teşhis edilmesine imkan tanınıyor.

Pekin yönetimi sistemi, “yurttaşlarının siber alemde meşru haklarını ve menfaatlerini koruma” çabası olarak savunuyor.

Çin’de yeni bir cep telefonu ya da mobil veri bağlantısı için kayıt yaptıracak kişiler, birçok ülkede olduğu kimlik kartlarını ve fotoğraflarını ibraz ediyordu.

Ancak yürürlüğe giren son kararla birlikte yurttaşlar, sundukları kimliğin doğruluğunu kanıtlamak için yüz tarama işleminden geçmek zorunda kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin, herkesin interneti “gerçek” isimleriyle kullanmasını sağlamak için yıllardır kurallar getiriyor.

2017’de kabul edilen bir düzenleme, kişilerin internet platformlarında online paylaşım yapmadan önce gerçek kimliklerini kullandıklarını doğrulatmalarını şart koşuyordu.

Sanayi ve Enformasyon Teknoloji Bakanlığı, en son devreye soktukları uygulamayla da halihazırda başvurulan bu sistemi “güçlendirme” ve hükümetin tüm cep telefonu kullanıcılarını tespit etmesini sağlamayı amaçlıyor. Zira Çin’de kullanıcıların büyük çoğunluğu internete cep telefonları üzerinden bağlanıyor.

BBC’nin haberine göre Oxford Üniversitesi’nde Çin’in yapay zeka uygulamaları üzerine araştırmalar yürüten Jeffrey Ding, Pekin’in isimsiz telefon numaralarından ve internet hesaplarından kurtulma konusundaki motivasyonlarından birinin, siber güvenliği artırmak ve internet dolandırıcılığını azaltmak olduğunu söyledi.

Bununla birlikte muhtemel başka bir motivasyonun da nüfusu daha yakından takip etmek olduğunu belirten Ding, “Bu kural, gözlerini sürekli herkesin üstünde tutarak her şeyden haberdar olmaya çalışmak gibi çok merkezi bir çabayla bağlantılı olabilir ya da en azından bir hırs” ifadelerini kullandı.

 

 

Gözetleme önlemleri gittikçe artıyor

Çin’in en büyük mikroblog sitesi Sina Weibo’da bir kullanıcıysa, “İnsanlar gitgide daha sıkı bir gözetleme sürecinden geçiriliyor. (Yönetenler) neden korkuyor?” diye sordu.

Nüfusunun takip edilmesine yönelik yüz tanıma teknolojisinde dünya lideri olarak görülen Çin’in bu tür uygulamaları ülke çapına yayma çabaları tartışmaları da beraberinde getiriyor.

“Gözetleme devleti” olarak anılmaya başlayan Çin’de 2017’de ülke genelinde 170 milyon güvenlik kamerası yerleştirilmiş, bu sayıya 2020 itibarıyla 400 milyon tanesinin daha eklenmesinin hedeflendiği kaydedilmişti.

Çin eylül ayında da metroda seyahat edenlere yüz tarama sistemiyle ödeme imkanı sunan bir uygulamayı hayata geçirmişti.

Öte yandan yine eylül ayında Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygurlara yönelik artan baskıların parçası olarak Müslümanları takip etmek için cami girişlerine yüz tanıma cihazlarının yerleştirilmeye başlandığı belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, BBC

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU