Danimarka istihbaratı: Çin, Kuzey Kutbu’nda jeopolitik güç kazanmak için bilimsel araştırmaları kullanıyor

Danimarka istihbaratının yayımladığı rapora göre Çin, Kuzey Kutbu’nda yürütülen bilimsel araştırmaları jeopolitik güç kazanmak için kullanıyor

Çin, Rusya ve ABD arasındaki güç rekabetinin bölgede tansiyonu artırdığı belirtildi (Reuters)

Danimarka istihbaratının yayımladığı yeni bir rapora göre, Çin Donanması Kuzey Kutbu’nda yürütülen bilimsel araştırmaları yalnızca bilimsel amaçlı değil, aynı zamanda Kuzey Kutbu’nda jeopolitik güç kazanmak için de kullanıyor. Reuters’ın haberine göre bölgede Rusya, Çin ve ABD arasında güç rekabeti uzun zamandır devam ediyordu.

Danimarka Savunma İstihbarat Servisi şefi Lars Findsen cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kutup bölgesinde önemli yatırımlar yapan Çin’in faaliyetlerinin bilimsel bir niteliğin ötesinde aynı zamanda “ikili bir amaca hizmet ettiğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Findsen ayrıca, “Rusya, ABD ve Çin arasında şekillenen güç oyunu Kuzey Kutup bölgesindeki gerilimin düzeyi artırıyor” dedi. 

Findsen, Çin ordusunun da dahil olduğu araştırmaları özel olarak belirtmese de son yıllarda yaşanan örneklerin “yeni bir gelişmeye” işaret ettiğini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da mayıs ayında yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda saldırgan bir tutum içinde olduğunu söylemiş ve Çin’in faaliyetlerinin yakından izlenmesi gerektiğini belirtmişti. 

Çin, Kuzey Buz Denizi’nin 2017’de “Kuşak ve Yol Girişimi’ne” eklemişti. 

Reuters’a göre, bu yılın ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın da Grönland’ı Danimarka’dan satın almaya yönelik yaptığı teklif ABD’nin de bölgeye ilgisinin arttığını gösteriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU