Çin’in, Pasifik’teki Tulagi adasının tamamını kiraladığının ortaya çıkması ada sakinlerini şaşkına uğratırken ABD’li yetkilileri alarma geçirdi

Çin Komünist Partisi’yle örtülü bağı olan Pekin merkezli bir şirketin adadaki taşınmaz mülklerin haklarını güvence altına aldığı aktarıldı

Pekin’in Güney Pasifik’teki arzuları finansal, siyasal ve askeri sonuçlar barındırıyor (AFP)

Tulagi adası Japonya’nın Pasifik’e hükmetmesinin ardından Birleşik Krallık için stratejik bir karargah işlevi görmüştü. II. Dünya Savaşı’ndan önce ada, Solomon Adaları’nın başkentiydi. Adanın Guadalcanal boyunca uzanan derinsu limanı savaş sırasında onu ordu için uğruna savaşılacak ve ölünecek bir cevher haline getirmişti.

Tulagi’yi artık Çin avucunun içine almak üzere. İmzalanan gizli bir anlaşmaya göre Çin Komünist Partisi’yle örtük bir bağı olan Pekin merkezli bir şirketin tüm ada ve çevresindeki taşınmaz mülklerin haklarını güvence altına aldığı bildirildi.

The New York Times’ın haberine göre, kira sözleşmesi Tulagi sakinlerini şaşkına çevirirken, önemli deniz yollarının savunması ve Çin’in sınanmasının sürdürülmesinde Güney Pasifik’teki ada zincirini hayati gören Amerikan yetkililerini alarma geçirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki Canterbury Üniversitesi’nde Çin üzerine çalışan Anne-Marie Brady, “Coğrafya size buranın iyi bir konum olduğunu söyler. Çin, Güney Pasifik’teki ordu varlıklarını artırıyor ve kendisinden önceki diğer yükselen güçlerin yaptığı gibi hoş limanların ve askeri havaalanlarının arayışı içinde” dedi. 

Pekin’in Güney Pasifik’teki arzuları finansal, siyasal ve askeri sonuçlar barındırıyor. Bölge doğal varlıklar açısından zengin ve Çin’in yatırımları ABD’de ve Avustralya’da görevlerin Pekin’e ordunun güvenli bir konum keşfetmesi konusunda boşluk sağlayabileceğine dair endişeler yaratıyor. 

 

 

Çin, bölgenin Tayvan için oluşturduğu korunaklı mevki statüsünü de sonlandırmayı zorlayabilir. Solomon Adaları, Tulagi anlaşmasından sadece günler önce Taipei’yle bağlarını azaltarak Pekin’i desteklemeye başlamıştı.

Yenilenebilir 75 yıllık anlaşma, 1985’te  kamu iktisadi teşekkülü olarak kurulan China Sam Enterprise Group şirketine kira haklarını veriyor. The New York Times’ın bir kopyasına ulaştığı ve iki kişinin varlığını doğruladığı anlaşma China Sam’in sivillerin ve ordunun kullanacağı muhtemel altyapıya dair duyduğu isteği gösteriyor. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU