BM: Zimbabve "insan kaynaklı açlığın" eşiğinde

Özel raportör 11 günlük ziyaretinin ardından "Tanıştığım çocukların çoğunun gelişimi engellenmiş ve zayıftı" dedi

Her yıl çoğunlukla tarım alanları açılması nedeniyle 3 milyon dönümden fazla ormanlık alanını kaybeden Zimbabve'yi açlık krizinin eşiğine getiren nedenler arasında hiperenflasyon, yoksulluk, doğal afetler ve ekonomik yaptırımlar yer alıyor (AFP)

Birleşmiş Milletler (BM) milyonlarca insanın gıda güvencesizliği ile karşı karşıya kaldığı, her 10 bebek ve küçük çocuktan 9'unun yeterli yiyecek bulamadığı Zimbabve'nin “insan kaynaklı açlığın eşiğinde” olduğu konusunda uyardı.

Yetkililer, emziren anneler yeterince yiyecek bulamadığı için bebeklerin de yetersiz beslenmeye maruz kaldıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler özel raportörü Hilal Elver, perşembe günü yaptığı açıklamada, “Okuldan ayrılmalar, erken evlilik, aile içi şiddet, fuhuş ve cinsel sömürü artıyor. Kadınlar ve hatta çocuklar içinde bulundukları durumla başa çıkmak için 'en temel insan haklarını ihlal eden' mekanizmalara başvuruyorlar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elver “Tanıştığım çocukların çoğu büyüyememiş ve zayıftı Bir zamanlar Afrika'nın tahıl ambarı olarak görülen bir ülkenin nüfusunun yüzde 60'ından fazlası artık açlık tehdidi altında kabul edilmekte ve çoğu hane aşırı enflasyon nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar yiyecek bulamıyor” diye ekledi.

Elver, şu anda yaklaşık yüzde 490 olan enflasyon nedeniyle insanların bazen yiyecek bulsa bile satın alamadığını belirtti.

11 gün süren Zimbabve ziyaretinin ardından araştırmacı, kentsel alanlarda yaşayan yüz binlerce insanın içme suyuna da erişemediğini belirtti.
 


Elver istikrarsız hava koşullarının, ekonomik sorunların ve hükümetin yanlış toprak yönetiminin de sorunlara katkıda bulunduğunu söylüyor.

Adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisi Elver'e “gıda güvenliğinin bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu” söyledi.

Özel raportör ayrıca Zimbabve'ye yönelik ekonomik yaptırımlara son verilmesi için de uluslararası topluma çağrıda bulundu, bu Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa'nın da savunduğu bir şey.

Mnangagwa geçtiğimiz ay Twitter'dan yaptığı paylaşımda “Yaptırımlar… ekonomimizin tüm sektörlerini hırpaladı. Bankalar ve sektörler topyekun finansmandan kesilirken belli hedefler gözettikleri iddiası, en yalın haliyle, doğru değil. En ağır bedeli sıradan Zimbabveli ödüyor” demişti.

Yaptırımları uygulayan ABD, genel olarak ülkeyi değil, Mnangagwa dahil olmak üzere insan haklarını ihlal eden kurumları ve bireyleri hedef aldığını söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/zimbabwe-food-insecurity-starvation-economy-sanctions-un-a9225451.html

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU