Polis Akademisi, kadın cinayetlerini araştırdı: Aile üyeleri şiddete kayıtsız kalıyor

Rapordan: Bazı vakalarda sosyal çevre, kültürel normlara, adeta cinayeti kolaylaştıracak biçimde atıf yaparak failin öldürme eşiğini aşmasına katkıda bulunurlar

Grafik Tasarım Sanatçısı Vahit Tuna, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısını, Kabataş'ta bir kahve zincirinin sanat platformu olarak kullandığı bina duvarına asmıştı. (Fotoğraf: AA)

Polis Akademisi Suç Araştırmaları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışan Çoşkun Taştan ile aynı bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapan Aslıhan Küçüker Yıldız tarafından hazırlanan “Kadın Cinayetleri Verileri ve Analizler” başlıklı çalışmada 2016-2018 arasında işlenen kadın cinayetleri incelendi.

Bu çalışma ile 726’sı polis, 206’sı jandarma kayıtlarına geçen toplam 932 kadın cinayetinin istatistiki ayrıntıları ilk kez gün yüzüne çıkartıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milliyet’in aktardığına göre Raporda kadın cinayetlerine ilişkin, “Bazı vakalarda aile üyeleri, şiddetin farkında oldukları ve hatta şiddetin uygulanmasına tanıklık ettikleri halde farklı nedenlerle kayıtsız kalmaktadırlar. Bazı vakalarda ise sosyal çevre, kültürel normlara, adeta cinayeti kolaylaştıracak biçimde atıf yaparak failin öldürme eşiğini aşmasına katkıda bulunurlar. Bazı vakalarda geniş aile üyeleri ve sosyal çevre sorunların çözümü için devreye girmeleri konusunda davet edildikleri halde pasif kalmakta veya herhangi bir çözüm üretemedikleri için olayların dışında kalmayı tercih etmektedirler” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, kadın cinayetlerinin yüzde 52.8’si ateşli silah, yüzde 31.9’u kesici delici-aletle gerçekleştirildi. En yaşlı maktul 88 yaşında olurken, maktullerin yaş ortalaması ise 36 olarak saptandı. Rapora göre büyükşehirlerdeki kadın cinayetlerinin yüzde 14.5’i İstanbul’da, yüzde 6.1’i Ankara’da, yüzde 5.5’i İzmir’de, yüzde 4.6’sı Antalya’da, yüzde 4.3’ü Gaziantep’te, yüzde 3.6’sı Bursa’da, yüzde 3.4’ü Adana’da işlendi. 1 milyon nüfusun altındaki kentlere bakıldığında kadın cinayetlerinin yüzde 10.3’ü Iğdır’da, yüzde 8.2’si Edirne’de, yüzde 7.9’u Bayburt, Sinop ve Nevşehir’de, gerçekleşti. Cinayet kurbanlarının yüzde 63.7 evli, yüzde 21.2 bekâr kadınlardı.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU