İsrail’de yıllardır Arap karşıtı nefret söylemini körükleyen aşırı sağcı hahama “terör” suçlaması

Filistinlileri “kanser” olarak niteleyen Gopstein, Müslümanları katleden Yahudi saldırganlara da övgüler yağdırmıştı

Irkçı açıklamalarıyla tanınan Gopstein'ın öncülük ettiği aşırı sağcı grup, Yahudilerle Araplar arasında evliliğe şiddetle karşı çıkıyor (AFP)

İsrail’de Filistinli Müslümanlara karşı nefreti körüklemeye yönelik sayısız açıklamaya imza atan haham Bentzi Gopstein, şiddet ve ırkçılığı teşvik etmenin yanı sıra “teröre destekle” suçlanıyor.

Gopstein’ın başını çektiği Lehava adlı aşırı sağcı Yahudi grup, ırklar arası evliliğe ve “Yahudilerin asimilasyonuna” karşı çıkmanın yanı sıra İsrail’de Yahudi olmayan kişiler ya da kuruluşlar tarafından yürütülen kamu faaliyetlerini de engellemeye çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrailli bazı parlamenterlerin “terörist organizasyon” olarak kabul edilmesi için çaba sarf ettiği grup, ülkede Yahudi olmayanlara karşı eyleme geçilmesi için sık sık çağrılarda bulunuyor.

Times of Israel sitesinin haberine göre Kudüs Bölge Mahkemesi’ne bildirilen ve 2012-2017 yıllarını kapsayan iddianamede, Gopstein’ın 2012’de yaşanan bir hadisede 1994’te 29 Filistinliyi ibadet ederken katleden Yahudi saldırgan Baruch Goldstein’ı öven ifadeler kullandığı belirtiliyor.

Suçlamalar içinde savcıların yaptığı bir başka alıntıda, Gopstein’ın 2012’de bir televizyon kanalına verdiği röportajda “Araplarla çalışmayı ya da bu kişileri işe almayı reddettiğini” söylediği aktarılıyor.

“Gittiği bir düğünde kendisine bir Arap’ın hizmet etmesi halinde ne yapacağı” sorulduğundaysa radikal liderin, bu kişinin “en yakın hastaneye gitmek zorunda kalacağını” anlattığı ifade ediliyor.

 

 

Bir diğer röportajda Gopstein’ın (Yahudi kadınlarla birlikte olanları kastederek) “Dövülmeyi hak eden Arap konusunda kıtlık yaşamıyoruz” dediğinden bahsediliyor.

İddianamede Gopstein’ın aşırılık yanlısı haham Meir Kahane’nin anısına 2014’te düzenlenen bir anma etkinliğinde “İçimizdeki düşmanlar kanserdir. Bu kanserden kurtulamazsak Yahudi olarak varlığımıza devam edemeyiz” dediği de hatırlatılıyor.

Radikal örgüt lideri Gopstein ise Kudüs Başsavcılığı’nın salı günü aldığı kararın “devlet destekli bir zulüm” olduğunu iddia ederek, Yahudilerle Arapların bir arada yaşamasına karşı yürüttükleri kampanyayı sürdüreceklerine dair yemin etti.

Jerusalem Post’un haberine göre Gopstein geçen seçimlerde sağcı Otzma Yehudit partisinden aday olmuş ancak kamuoyunda yaptığı ırkçı açıklamalar nedeniyle adaylığı Yüksek Mahkeme tarafından geçersiz sayılmıştı.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU