Mısır'da 25 sandık dolusu kedi mumyası bulundu

Mısır'da yapılan arkeolojik kazılarda firavunlar dönemine ait kedi heykelleri ve mumyaları bulundu. Buluntular arasında 5 adet büyük kedi mumyası olduğu, iki mumyanın ise aslan yavrularına ait olabileceği belirtildi

Fotoğraf: AFP

Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani, Giza kentindeki Sakkara kazı alanında bir basın toplantısı düzenledi.

1reuters4.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Firavunlar dönemi müzesi oluşturacak büyüklükte bir keşif gerçekleştirdiklerini söyleyen Anani, kazılarda çeşitli boyutlarda ahşap ve bronzdan yapılmış 75 kedi heykeli ve içinde mumyalanmış kedilerin bulunduğu hiyeroglif yazılarıyla süslü 25 sandığın çıkarıldığını belirtti.

reuters.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Bu sandıklarda 5 adet büyük kedi mumyasının bulunduğunu belirten Anani, ilk incelemelerde bu mumyalardan 2'sinin  aslan yavrularına ait olması ihtimalinin ağırlık kazandığını bildirdi.

aslan afp5.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Anani, bu mumyaların aslanlara ait olduğunun ispatlanması durumunda ilk kez "aslan mumyası" keşfedilmiş olacağını söyledi.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Anani, kazıda ayrıca Firavunlar döneminde kutsal kabul edilen Apis boğası, küçük timsahlar ve eski Firavun tanrılarına ait heykellerle altın masklar ve aslan iskeleti bulunduğunu da kaydetti.

6afp4.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Eski Eserler Bakanı Anani, bölgenin 2600 yıl önce Antik Mısır’ın kedi tanrıçası Bastet ve oğlu aslan tanrısı Miysis için bir anma yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

reuters2.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Mumyaların bulunduğu bölge olan Saqqara’da daha önce yapılan kazılarda da kedi mumyaları bulunmuştu. 2004 yılında Fransız bir araştırma ekibi, bir aslan iskeletinin kalıntılarını bulmuştu.

afp7.jpg
Fotoğraf: AFP
reuters5.JPG
Fotoğraf: Reuters​​​​​​​

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU