Torba yasa teklifi içindeki 'sağlık' maddesi: Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve ailelerine ömür boyu ücretsiz sağlık hizmeti

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların tüm aile üyelerine ömür boyu ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini sağlayacak düzenleme Meclis'e getirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemin ilk kabinesini Külliye'de düzenlenen bir tören ile kamuoyuna tanıtmıştı / Fotoğraf: AA

AK Parti’li milletvekilleri, TBMM'ye 95 maddelik yeni bir torba yasa teklifi getirdi. 

Göçmenlerle ilgili maddeler arasında dikkat çeken bir başka madde de “Bakanlar ve ailelerine ücretsiz sağlık hizmeti” maddesi.

Yasa çıkarsa, bakanlar sağlık harcamaları için hiç ödeme yapmayacak. 

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre bakanların eşleri, çocukları, anne ve babaları da bu haktan ömür boyu yararlanabilecek. 

Yasa teklifinin 47. maddesinde yer alan ifade şu şekilde:
 

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, bu görevlerde bulunmuş olanlar ile bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının ve ölenlerden Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişiği bulunmayan dul ve yetimlerinin sağlık giderleri Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin tabi oldukları hükümler ve esaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenir.  

 

gggggggggggg.JPG
Bazı Kanunlarda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi / Görsel: TBMM

 

Teklif yasalaşırsa kabinedeki 16 isim ve ailelerinin sağlık giderlerini Cumhurbaşkanlığı karşılayacak 

Buna göre teklifin yasalaşması halinde Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların sağlık giderleri Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanacak. 

2018 Ekim'de açıklanan Orta Vadeli Mali Plan’da yer alan bütçe ödenek tekliflerine göre, Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılındaki bütçesi 3,8 milyar TL olacak. 

Cumhurbaşkanlığı bütçesi, son 10 yılda yüzde 2 bin 659 artarak, 138 milyondan 3,8 milyara çıktı.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2019 yılı bütçesi 2018'e göre 3.3 kat, bir başka deyişle yüzde 233 oranında artırılarak 845 milyon liradan, 2 milyar 819 milyon liraya çıkarılmıştı.
 

AAAAAA.jpg
İnfografik: AA


16 kişilik kabinenin 4'ü milletvekilleri arasından, 1'i Genelkurmay Başkanlığından, 11'i de dışarıdan atamayla bakan olmuştu.

Yeni sağlık sisteminden yararlanacaklar arasında en dikkat çekici isim 9 hastane sahibi olduğu belirtilen, Medipol Hastaneleri'nin kurucusu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

"Cumhurbaşkanı Yardımcıları"

Meclis'de 18 Kasım günü sunulan teklifte dikkat çeken bir başka husus da "Cumhurbaşkanı yardımcıları" ifadesi.

Hatırlanacağı üzere Türkiye 2017'de düzenlenen referandumunda kabul edilen başkanlık sistemine 24 Haziran 2018'deki genel seçimle birlikte resmen geçmişti.

Daha önce Başbakanlık müsteşarı olarak görev yapan Fuat Oktay, yeni sistemde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak ilan edilmişti. 

An itibarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başka bir yardımcısı bulunmuyor.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile nitelikleri, seçimi ve diğer hususlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 8, 101, 103, 104, 105 ve 106’ncı maddelerinde belirtiliyor.

Madde 106'ya göre Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabiliyor. 

Yerel seçimlerin ardından gündeme gelen kabine revizyonu ile ilgili iddialar sonrası Cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının da yükseltileceği, söz konusu sayını birden 5'e çıkarılacağı öne sürülmüştü.

Yerel seçimlerde AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan son Başbakan ve eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın seçim yenilgisinin ardından Cumhurbaşkanı yardımcılığına atanacağı da Ankara kulislerinde konuşulan iddialar arasında yer alıyor.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU