Muhabirin canlı yayındaki dalgınlığı cinsel istismar mağduru kadını deşifre etti

BBC Radyosu cinsel istismar mağduru bir kadının ismini yanlışlıkla açıklayınca anayasayı ihlal suçlamasıyla hakim karşısına çıktı

Tim Wyatt - The Independent

İsmini hayat boyu gizleme hakkı olan cinsel istismar mağduru bir kadın, BBC muhabirinin dalgınlığının kurbanı oldu. BBC Radyosundaki canlı yayında mağdur kadının adını söyleyen muhabir, istismar mağdurunun deşifre olmasına yol açtı.

Adının açıklanması üzerine konuyu mahkemeye taşıyan istismar mağduru kadın, BBC Radyosu’nda bir cinsel taciz davasına ilişkin yapılan yayında, muhabir Rickin Majithia’nın adını söylediğini bildirdi. Kanunlar tarafından ismini hayat boyu gizleme
hakkı bulunan kadın, muhabirin programda adını söylemesinin ardından “çok sinirlendiğini, paniklediğini ve ağladığını” belirtti.

BBC Asya Ağı’nda muhabir Majithia’nın editörlüğünü yapan Arif Ansari, İngiliz anayasasındaki "Cinsel Saldırı Suçları Kanunu"nu ihlal etmekle suçlanıyor. Bu kanun her cinsel taciz mağduruna isimlerini ömür boyu gizleme hakkı veriyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında görülen cinsel taciz davasında ifade veren kadın mağduru dinleyen muhabir Rickin Majithia, kadının adının duruşma süreci için oluşturulmuş bir takma ad olduğunu düşündüğünü söyledi. 
Duruşmayla ilgili bir haber hazırlayan Majithia, daha sonra bu metni canlı yayın için onaylanması amacıyla radyonun Haber Müdürü Arif Ansari’ye gönderdi. 

Cinsel taciz davasının duruşması sırasında ifade vermenin kendisi için zaten çok zor olduğunu belirten mağdur kadın ardından BBC Radyosu’nun canlı yayınında adını duyduğunu ifade etti.

Kadın, “BBC radyosunda adımın tecavüz kurbanı olarak verilmesi inanılır gibi değildi. Hemen panikledim ama dinlemeye devam ettim. Bunun benim başıma geldiğine inanamıyorum” diye konuştu.

Muhabir Rickin Majithia açıklamasında daha önce hiç dava takip etmediğini söyledi. Savcılar, Haber Müdürü Arif Ansari’nin, muhabir Majithia’nın tecrübesizliğini göz önüne alarak metindeki ismin
takma isim olup olmadığından şüphelenmesi gerektiğini iddia etti.

Ansari suçlamaları reddetti. Dava süreci devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU