Boşanma en çok 7-14 yaş arası çocuklara duygusal zarar veriyor  

Çocuklar bu yaş aralığında ilişki dinamiklerine daha duyarlı

Olivia Petter - The Independent

Boşanma her çocuk için zor bir süreç. Yeni bir araştırma 7 ile 14 yaşları arasındakilerin duygusal veya davranışsal sorunlar yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. 

University College London'daki araştırmacılar 2000-2002 doğumlu 3, 5, 7, 11 ve 14 yaşlarında 6 bin 245 çocuğun ruhsal sağlıklarını "Milenyum Kohort Çalışması"ndan elde edilen verileri kullanarak inceledi.

Boşanma ile çocukların zihinsel sağlığı arasındaki bağlantıyı araştıran İngilizlere ait bu ilk çalışma Social Science and Medicine dergisinde yayınlandı.

Araştırma, ebeveynleri ayrılan her 5 çocuktan birinin yüzde 16 daha fazla duygusal sorunlar yaşadığı, itaatsizlik gibi davranışlarında yüzde 8 oranında artış olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, bir çocuğun ebeveynleri 3 ile 7 yaş arasında boşandığında, bu tür duygusal sorunları geliştirme olasılığının anne-babası birlikte olan çocuklara kıyasla daha fazla olmadığını buldu.

Araştırmada yer alan Profesör Emla Fitzsimons, bu durumun sebebini daha büyük yaşta ebeveynlerinin boşanmasını tecrübe eden çocukların durumu daha iyi anlamalarından ve bu nedenle duygusal hasara daha duyarlı olmalarından kaynaklanabileceğini açıkladı.
Başka birçok faktörün de etkili olabileceğini söyleyen Fitzsimons, çocukların bu yaşta ilişki dinamiklerine daha duyarlı olduğunu belirtti. Araştırmacı, ailevi dağılmaların çocukların okul sürecine ve akran ilişkilerine zararlı etkileri olabileceğini ekledi. 

Cinsiyetler arasındaki farklar açısından, Fitzsimons ve ekibi, anne- babası boşanmış erkeklerin kızlara kıyasla kötü davranışlarda bulunma ihtimalinin daha yüksek olduğunu, ancak bunun için net bir sebep olmadığını tespit etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU