Mahkeme, Cizre Belediye Başkanı’nı görevden uzaklaştırma gerekçesi sayılan iddianameden birini kabul etmedi

Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, 29 Ekim’de görevden alınarak yerine kayyum atandı. Cizre Asliye Ceza Mahkemesi Zırığ’ı görevden alma gerekçesi olarak sunulan iddianameden birini savcılığa iade etti

Cizre Belediyesi / Fotoğraf: AA

En son Mardin'in Savur, Derik ve Mazıdağı belediyeleri ile Şanlıurfa'nın Suruç ilçe Belediyesi olmak üzere HDP’nin kazandığını 69 belediyenin 24’üne kayyum atandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Ekim’de görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanan başkanlardan biri de Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ.

Zırığ, 2 soruşturma ve bir kovuşturma gerekçe gösterilerek görevinden uzaklaştırıldı.

Soruşturmalardan biri takipsizlikle sonuçlandı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ikinci soruşturma dosyası da Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilerek savcılığa iade edildi.

İddianamenin iade edilmesi üzerine Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, Cizre Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtiraz halen değerlendirme aşamasında.

 

Mehmet Zırığ

Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, 29 Ekim'de görevden alındı 

 

“Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum”

Independent Türkçe’ye konuşan Mehmet Zırığ, kayyum atanmasına gerekçe gösterilen soruşturmalardan bir tanesinin daha mahkemece reddedildiğini söyledi.

Kayyum borçlarını paylaştığı için açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığını kaydeden Zırığ, “Diğer soruşturmanın iddianamesi de çok ilginç. ‘Suç ve suçluyu’ övmüşüm. Suçluyu övdüğüm iddia edilen kişi ise partimizin milletvekili Leyla Güven. Güven ile ilgili sarf etmiş olduğum sözlerin suç konusu yapılması utanç vericidir. Gerçekten söyleyecek söz bulamıyorum” dedi.

Sosyal medya paylaşımıyla ilgili açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığı anlatan Zırığ’ın Avukatı Hüseyin Tül,  kalan soruşturma iddianamesinin ise mahkeme tarafından avcılığa iade edildiğini söyledi.

"Suni bir şekilde oluşturulan soruşturmalara şahit olduk"

Kayyum atamasına gerekçe gösterilen iddialardan sadece bir tane kaldığını ve o dosyanın da seçimden önceki döneme ait olduğunu ifade eden Tül, şunları kaydetti:

“Kalan dosya başkanlık dönemi öncesi 2011 yılına ait bir dosya. Normalde bu gerekçe ile kayyum ataması yapılmamalı. Suni bir şekilde oluşturulan soruşturmalara şahit olduk. Tabii bunların bir anlam ifade etmediğini de gördük. İade edilen iddianame savcılıkta ve halen değerlendirme aşamasında. Verilecek karara göre girişimlerde bulunacağız.”
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU