İstanbulkart’ta öğrenci indirimi, açık öğretime ilgiyi artırdı; yıllık bin 715 lira avantaj sağlıyorlar

2.2 milyon kişinin pasif öğrenci kaydı olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: AA

İstanbulkart’ta yapılan indirim, öğrenci kartlarına olan ilgiyi daha da artırdı. Açık öğretim fakültelerine yazılıp bir kere 265 lira kayıt ücreti ödeyen kişiler, 205 liralık İstanbulkart ücretini öğrenci indirimi ile 40 liraya düşürüyor. Bu yolla yıllık ulaşımda bin 715 liralık bir avantaj sağlıyorlar.

Hürriyet’in aktardığına göre, öğrencilere uygulanan indirimlerden yararlanmak için açık öğretim fakültelerine kayıt yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor.

Normal bir vatandaş aylık İstanbulkart abonesi olmak için 205 liralık abonelik ücreti ödüyor. Bu yıllık 2 bin 460 lira ediyor. Ancak aynı vatandaş Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bölümlerinden birine kayıt yaptırarak öğrenci belgesi alıyor. Aldığı öğrenci belgesi ile sistem üzerinden başvurup kendisine öğrenci akbili çıkartıyor. Böylece aylık akbil için ödediği abonelik ücreti 40 liraya düşmüş oluyor. Açık öğretim fakültelerin dönemlik ücreti ise 260 liradan başlıyor. Böylece vatandaş okul ücreti ile beraber akbile toplamda yıllık 745 lira gibi bir ücret ödemiş oluyor. Ankara'da toplu ulaşımda öğrenci indirimi tam bilete göre yüzde 46'lık bir avantaj sağlarken İzmir'de ise vatandaşlar yüzde 53 daha az ödemiş oluyor. Normal şartlarda öğrencilerden iki dönemlik kayıt ücreti alınırken akbili almak için kayıt yaptıran vatandaşlar sadece ilk dönem ücretini yatırıp kendilerine gerekli olan öğrenci belgesini alıyor.

2018-2019 öğretim yılı verilerine göre Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde 542 bini aktif olmak üzere toplam 2 milyon 775 bin 156 öğrencinin kaydı bulunuyor. Yani 2.2 milyon öğrenci kayıt yaptırıp daha sonra aktif eğitime hiç devam etmedi.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU