Tonlarca kalasın altında kalan mühendis 20 saattir bulunamadı

Gaziantep’te 8 yıl önce yapımına başlanan ve inşaatı yarım kalan caminin içerisindeki iskeleler çöktü. İnşaat alanında ölçüm yapan mühendis Korkut Küçükcan tonlarca kalasın altında kaldı. 20 saattir süren kurtarma çalışmasından henüz sonuç alınamadı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde 2011 yılında, Akkent Camisi’nin temeli atıldı. Toplanan bağışlarla başlanan cami inşaatı kaba inşaatı tamamlandıktan sonra 2017’de durdu.

1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yıllarca hiçbir şey yapılamayan camiyi tamamlamak için Şahinbey Belediyesi devreye girdi. Çalışmalar kapsamında özel bir şirkete ait ekip dün saat 15.00 sıralarında inceleme yapmak üzere saat inşaata gitti. İnceleme sırasında, inşaatın içini boydan boya çeviren ahşap iskeleler büyük bir gürültü ile çöktü.

20191115_2_39329928_49475927.jpg
Fotoğraf: AA

 

Bu sırada ölçüm çalışması yapan İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan tonlarca kalasın altında kaldı. Küçükcan’ı kurtarmak için olay yerine çok sayıda ekip gönderildi.  

2.jpg
Fotoğraf: AA

Ekipler iş makineleri ve testerelerle uzun tahtaları keserek taşınmaya uygun hale getiriyor. Daha sonra ise tahtalar elden ele verilerek içeriden çıkarılarak, kamyonlara yükleniyor.

20 saattir süren ve termal kamera ve dedektör köpeklerin de kullanıldığı kurtarma çalışmasından henüz bir sonuç alınamadı.

AW855956_01.jpg
Evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenilen Küçükcan’ın yakınları da arama çalışmalarından iyi bir haber alma umuduyla bekleyişini sürdürüyor Fotoğraf: İHA

 

Çok hassas davranmak gerekiyor

Olay yerinde inceleme yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, cami inşaatı sırasında çeşitli teknik personelden destekler alındığını, inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'ın da ölçü almak için içeride çalıştığı yönünde bilgiler bulunduğunu söyledi. Bu sırada iskelenin çöktüğünü ifade eden Gül, şöyle konuştu:

İskelenin çökmesine rağmen, 8-10 metre yüksekliğinde tahtalar var. İlk andan itibaren AFAD, Büyükşehir Belediye İtfaiyesi ve diğer belediyelerin görevlileri kurtarma için elinden geleni yapıyor. Enkaz kaldırmayla kişiyi kurtarma arasında çok büyük fark var. Canlı kurtarmak, zarar vermemek için daha hassas davranmak gerekiyor. Yapılması gereken her şey yapılıyor. Çok üzücü bir olay. İnşallah isteğimiz, duamız bir an önce sapasağlam olarak ailesine kavuşması. Dört koldan çalışılıyor, yapılması gereken her şey yapılıyor. Arama kurtarma köpekleri var, termal kameralar var. Görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda da çalışılıyor.

3.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Bağışlarla bitirilememiş, belediye devreye girmiş

Cami inşaatına 2011 yılında vatandaşlar tarafından başlandığını belirten Vali Gül, "Kaba inşaatı tamamlanma aşamasına geldiğinde vatandaşlar bunu bitirememişler ve öylece kalmış. Daha sonra Şahinbey Belediyesi bunu tamamlamak için süreci başlatmış. İçeride dün çeşitli teknik personellerden görüş alınıyor. Bir tanesi şu an içeride olan kardeşimiz. Ölçü almaya geldiği söyleniyor. Tabi bunu net olarak teyit edemedik. O arada da iskele çökmüş" dedi.

İki kişi kaçarken düşmüş

Konuyla ilgili valilikten yapılan açıklamada iolayın 15.42'de meydana geldiği ve olay sırasında cami yakınında bulunan 2 kişinin çıkan seslerin ardından panikle kaçmaya çalışırken düşerek hafif şekilde yaralandığı aktarıldı.  Valilik açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Olay yerinde çalışmalarını aralıksız sürdüren 250 kişilik ekip, inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'ın bulunduğu tahmin edilen yerdeki ahşap iskeleleri keserek şahsa ulaşma çalışmalarını sürdürürken göçüğün büyük olması nedeniyle Küçükcan'a henüz ulaşılamamıştır.
 

İki çökme yaşandı

Olayın görgü tanığı olan ve hafif yaralanan 16 yaşındaki Ahmet Kurt ise dün okul çıkışında arkadaşıyla inşaatın yakınlarından geçtikleri sırada içeriden çökme sesleri geldiğini duyduklarını ve yardımcı olabilmek için bölgeye koştuklarını söyledi. Kurt inşaatın kapısını kırarak içeri girdiklerini ve yardım edebilmek için seslendiklerini anlatan Kurt, bu sırada Korkut Küçükcan olduğunu düşündükleri bir kişiyi gördüklerini ifade etti.

Bu sırada ikinci bir çökme yaşandığını söyleyen Kurt, olay anını şöyle anlattı:

İçeriye girdik arkadaşımla seslendik 'Kimse var mı' diye. Biri ses verdi. Oraya doğru gittik üzerinde siyah kıyafet olan birini gördük. Adamın elinden tuttuk yukarıya çekmeye çalıştık. 'Abi bir şeyin var mı' dedik. Ses vermedi. Gözünü kapattı. Gözünden bir damla yaş geldiğini gördüm. 'Yasin sen elinden tut ben de seni çekeceğim' dedim. Çektiğimiz sırada ikinci göçük meydana geldi. Yukarıdan üzerimize tahtalar düştü. Altında kaldık. Daha büyük tahtalar düşmeye başladı. O sırada bir abi bizi dışarıya çıkardı. Sonra ambulanslar gelip bizi götürdü.

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU