Brezilya'da diktatörlük yöntemlerine dönülmesini isteyen oğul Bolsonaro tepki çekti

Kararname, muhalefet milletvekillerini siyasi haklarından men ederken bazı anayasal güvenceleri de askıya aldı

Eduardo Bolsonaro, Brezilya Temsilciler Meclisi'nde babasının aşırı sağ partisinin başkanlığını yapıyor (AP)

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun oğullarından biri, hükümetin, bir sokak protestosunu kontrol etmek için gerekli gördüğünde diktatörlük dönemi taktiklerini benimsemesini önerdiği için eleştirilerin hedefi oldu.

Eduardo Bolsonaro sosyal medyada paylaştığı bir videoda, geçtiğimiz haftalarda Şili gibi diğer Güney Amerika ülkelerinde gerçekleşen protesto ve ayaklanmalara ilişkin eğer bunlar kendi ülkesinde gerçekleşmiş olsaydı anında durdurulacağını söyledi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ülkesinde şiddet ve protestolar daha fazla ekonomik eşitlik talebiyle geniş boyutlara ulaşırken, önümüzdeki aylarda yapılması planlanan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısını (APEC) ve Birleşmiş Milletler'in COP25 iklim zirvesini iptal etmek zorunda kaldı. Olaylarda 18 kişi hayatını kaybetti.

Bolsonaro, Brezilya’da benzer bir olay yaşansa, bunun 1968’de askeri diktatörlük tarafından getirilen kararnameye yakın bir kararla önlenebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokratik biçimde seçilen Devlet Başkanı João Goulart’ın darbeyle alaşağı edilmesinden dört yıl sonra çıkan kararnamede, muhalefet milletvekilleri siyasi haklarından men edilmiş ve bazı anayasal güvenceleri askıya alınmıştı.

Genç Bolsonaro da Brezilya Temsilciler Meclisi'nde siyasetçi ve avam kamarasında babasının Sosyal Liberal Partisini yönetiyor. Eduardo Bolsonaro "eğer sol bu kadar radikalleşirse" bu kararın alınabileceğini belirtti.

Temsilciler Meclisi ve Senato başkanlarının da dahil olduğu her cepheden siyasetçi ve Yüksek Mahkeme başkanı da yorumları anti-demokratik olarak nitelendirdi.

Devlet Başkanı Bolsonaro da televizyonda yayımlanan bir röportajda oğlunun yorumlarından üzüntü duyduğunu söyledi.

Eduardo Bolsonaro daha sonra özür diledi.

 

 

Orduda yüzbaşı olan ve eski diktatörlere açıkça hayranlık duyan babası ekim ayında seçilmişti. Aşırı sağcı lider ırkçı, homofobik ve kadın düşmanı yorumlarıyla tartışmaları alevlendirmişti.

Bolsonaro martta darbenin yıl dönümünü kutlamayı planlamış, ancak bir yargıç anma önerilerini engellemişti. Bolsonaro bu olayla yine geniş çaplı eleştirilerin hedefi olmuştu.

Darbeyi takip eden 21 yıllık askeri yönetim, o yıllarda yaşanan acımasız baskı ve ağır sansürle hatırlanıyor.

2014 yılının ulusal gerçek komisyonu, 400'den fazla insanın ortadan kaybolduğunu veya öldürüldüğünü, demokrasi 1985 yılında tekrar yürürlüğe konana kadar binlerce kişinin gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü tespit etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU