"Down sendromlu çocuklar için temsili yapılan düğünler çocukları bunalıma sokuyor"

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, down sendromlu çocuklara yapılan temsili düğünlerin çocukların psikolojisini bozduğunu, bu düğünleri ciddiye alan çocukların “Düğünüm olduysa eşim nerede?” gibi sorgulamalara girdiğini öne sürdü

Fotoğraf: Twitter

Son dönemlerde ailelerinin isteğiyle ve kimi dernek, belediyelerin de katkısıyla down sendromlu çocuklar için yaptırılan temsili düğünlerde bir artış görülüyor.

Zaman zaman tanınmış kişilerin de iyi niyetli olarak katıldığı bu temsili düğünlerle ilgili haberler medyada da yer bulabiliyor.

Ailelerin “Çocuğum hayatında bir kere gelinlik ya da damatlık giyinsin” diye istediği, konukların da aileye veya çocuğa moral olsun diye katıldığı bu temsili düğünlerin aslında çocukların psikolojisinde sonradan ciddi hasarlara yol açtığı iddia ediliyor.

İddianın sahibi ise Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu.
 

düğünfotoğrafı.jpg
Temsili düğünler kimi zaman medyada da yer buluyor / Fotoğraf: Twitter


Damatsız, gelinsiz düğünler!

Sosyal medya hesabında temsili düğünlere isyan eden Kuyumcu, Independent Türkçe’nin sorularını yanıtladı. Kuyumcu, şöyle konuşuyor:

Türkiye’de, kamu kurumları ya da siyasi partilerin desteği ile down sendromlu bireylere ‘damatsız ya da gelinsiz’ temsili düğünler yapılmaktadır. Yazılı ve görsel medyada bu eylemler yayınlanarak, teşvik edilmektedir. Temsili düğünler, kendini savunamayacak durumda olan engelli bireyin gelişimine zarar vermekte, cinsel istismar hedefi haline getirmektedir.


Düğünden sonra çocuğun kafasına takılan sorular neler?

Kuyumcu, down sendromlu çocuklar açısından asıl sorunun temsili düğünden sonra başladığını, bu düğünü temsili görmeyip ciddiye alan çocukların şu soruları zihninde sorgulamaya başladığını iddia etti:

Düğünüm oldu, eşim nerede?

Neden cinsel hayatım yok?

Neden çocuk yapamıyorum?

 

adem kuyumcu.jpg
Adem Kuyumcu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Sorulara cevap bulamamak bunalıma sokuyor!”

Kuyumcu bu sorulara cevap bulamamanın çocukların psikolojisinde yarattığı etkiyle ilgili şu iddialarda bulundu.

Temsili düğünlerin ardından, downlu bireyler evlilikle ilgili sorularına cevap bulamamakta, ciddi boyutta psikolojik sorunlar yaşayarak, cinsel istismara açık hale gelmektedir.

Downlu bireyler, sanılanın aksine gibi soruları kendilerine ve ailelerine soracak bilinç düzeyine sahiptir. Sahte düğünle kandırıldığı için cevap bulamaz ve ağır ruhsal sorunları başlar.


"Sahte düğün sonrası cinsel istismara maruz kalabiliyorlar"

Kuyumcu'nun bir iddiası daha var ki o hayli ciddi.

Sahte düğün yapılan down endromlu bireyler sonradan 'Düğünün yapıldı artık cinsellik yaşayabilirsin' denilerek kandırılıp istismar edilebiliyorlar. 

Down sendromlu ve otizmli bireylerin cinsel dürtüleri ve cinsel ihtiyaçları vardır. Hatta tipik gelişen birinden daha fazla olabiliyor.

Cinsel istismar vakalarının yüzde doksanının tanıdık sapıklar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Down sendromlu bireyi yalanı bilmediği için çok çabuk kandırılabilmektedir.


“Sapkın bir durumu çocuğa meşru gibi yansıtılıyor”

Kuyumcu düğünlerde yaşanan bir başka sıkıntının da şu olduğunu iddia ediyor:

Diğer düğünlerde gelin ve damat oluyor. Onlara yapılan düğünde gelin damat ya yok ya da annesi babası öğretmeni gelin, damat oluyor. Yani sapkın bir durumu da çocuğa meşru gibi yansıtıyorlar.

Çocuk gelinlik ister, anne ve babası bunu derneklere, belediyelere ya da ünlülere söyler onlar da bunu şova dönüştürüp iyi bir şey yapmış gibi reklam ederler.

 

halukabi.jpg
Tanınmış kişiler de zaman zaman iyi niyetle temsili düğünlere katılıyor. Ancak Kuyumcu bunun yanlış olduğunu iddia ediyor / Görsel: Twitter

 

“Temsili düğünler de yasaklansın”

Kuyumcu’nun aileleri, belediyeleri ve bu düğünlere destek olan dernekleri duyarlı olmaya çağırdı. Kuyumcu’nun bir de çözüm önerisi var:

Bu yanlışı sürekli yaparak normalleştirmek iyilik değil büyük kötülük yapmaktır. Telafisi imkansız sonuçlara neden olan temsili düğünler, insan haklarına aykırıdır ve derhal yasaklanmalıdır!

Bu eylemi teşvik eden, reyting için haber yapan, reklam amacı ile kullanan, her kurum ve birey suç işlemektedir.

Zihinsel engellilerin resmi olarak evlenmesine izin verilmediğine göre temsiline de izin vermemelidir.

Aileye ve bireye; evliliğin, düğünün, gelin ve damat olmanın ne olduğu açıkça anlatılmalıdır.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU