İstanbul’da 1 Mayıs gözaltıları: Taksim’e yürümek isteyenlere polis müdahalesi

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlere İstanbul’da polis müdahale etti. Mecidiyeköy ve Beşiktaş’ta yapılan müdahalelerde biber gazı ve TOMA kullanılırken, gözaltı sayısı 120’ye yükseldi

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. Sabah saatlerinden itibaren başta Mecidiyeköy ve Beşiktaş olmak üzere birçok noktada toplanmalar engellenirken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biber gazı kullanan polis, bazı eylemcileri ters kelepçeyle gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında sendikacı Başaran Aksu da var

Valilik yasağı ve Taksim tartışması

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs öncesinde yaptığı açıklamada kentte yalnızca Kadıköy İskele Meydanı ve Kartal Meydanı’nda kutlamalara izin verildiğini duyurdu. Ancak bazı sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu ve bu durumun Anayasa Mahkemesi kararlarıyla da tescillendiğini belirterek Mecidiyeköy’de toplanma çağrısı yaptı.

Mecidiyeköy’de biber gazlı müdahale

Saat 10.30 sıralarında Mecidiyeköy’de bir araya gelmeye çalışan gruplara polis kısa sürede müdahale etti. Müdahale sırasında biber gazı kullanılırken, zaman zaman TOMA’larla su sıkıldı.

İlk belirlemelere göre saat 11.00 itibarıyla yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Bölgede polis ablukası sürerken, toplanma girişimleri ve müdahaleler gün boyunca devam etti.

Gözaltı sayısı 200'e çıktı

İlerleyen saatlerde müdahaleler genişledi. Halkın Kurtuluş Partisi üyelerinin Beşiktaş’tan Taksim’e yürüyüş girişimi de polis tarafından engellendi ve 37 kişi gözaltına alındı.

Mecidiyeköy’de ise farklı gruplardan yaklaşık 20 kişi daha gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nden öğle saatlerinde yapılan açıklamada gözaltı sayısını 200 olarak duyuruldu.

Siyasi parti üyelerine müdahale

Mecidiyeköy’de polis barikatına yürümek isteyen Türkiye İşçi Partisi ve Kızıl Parti üyelerine de biber gazıyla müdahale edildi. Müdahale sırasında TİP milletvekilleri Erkan Baş ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu kalabalığın gazdan yoğun şekilde etkilendiği bildirildi.

Müdahalenin ardından açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Her biri zor koşullarda yaşayan polislerle emekçileri karşı karşıya getirince elinize ne geçiyor? 365 gün iktidar konuşuyor, bırakın da yılın bir günü işçiler yaşadıkları zorlukları konuşsun” dedi. Baş sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz zaten bu iktidarın zorbalıklarını biliyoruz. Biz zaten bu iktidarın baskıcılığını biliyoruz. Biz zaten bu iktidarın demokrasiyi, özgürlükleri daralttığını biliyoruz. Bunu bir kez daha ispatlamalarına gerçekten gerek yok. Bıraksınlar burada toplanan işçiler, burada toplanan kadınlar, burada toplanan gençler ülkenin geleceğine ilişkin sözlerini söylesinler. Bakın zaten bütün yollar kapanmış durumda. Polis tarafından bütün yollar polis tarafından kapatılmış durumda. Dolayısıyla yapılması gereken şey ne şu anda?

Zaten kapalı olan yollardan bu arkadaşlarımızla beraber yürümemiz, Taksim Meydanı'na gitmemiz. Bizim orada onlarca arkadaşımız 77. Mayıs'ında katledildi. Onların anısına meydana karanfillerimizi bırakmak istiyoruz. Bir de teslim olmayacağımızın, mutlaka kazanacağımızın, haklı olduğumuzu gösteren bu bareti madencinin sesini Taksim Meydanı'na taşımak istiyoruz. Yapmak istediğimiz bu. Bunun hiç kimseye bir zararı yok. Ben sorumlu davranmaya çağırıyorum. Ülkeyi germeye gerek yok.

Zaten insanların elinden seçme seçilme hakkını almışsınız. Zaten anayasayı uygulamıyorsunuz. Bırakın bari insanların yürüme hakkı, yürüme hakkı kullanılsın. Arkadaşlarımız her tarafta abluk altında. Bütün arkadaşlarımız buraya gelsin. Heyetimiz, emniyet güçleriyle ben bütün arkadaşlarımızı burada bu direnişe ortak olmaya çağırıyorum.

Sendika temsilcisi de gözaltında

Mecidiyeköy’den Taksim’e yürümek isteyenler arasında bulunan Umut-Sen Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da gözaltına alınan isimler arasında yer aldı.

Aksu, gözaltına alınmadan önce yaptığı açıklamada, “Türkiye emekçilerine bir meydan kapatılamaz. Taksim herkes tarafından kullanılıyor ancak işçilere kapatılıyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul Valiliği’nden 1 Mayıs açıklaması: 575 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle kentte yapılan eylemlerde 575 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada, “Bazı marjinal gruplar alınan tedbir kararlarını hiçe sayarak her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da emniyet birimlerimizle karşı karşıya gelmiştir” denildi.

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) de arasında olduğu birçok siyasi parti ile örgütün Mecidiyeköy’de bir araya gelerek Taksim’e gideceğini duyurmasının ardından kentin çeşitli noktalarında yoğun güvenlik önlemi alındı. Mecidiyeköy’de sabahın erken saatlerinden itibaren barikatlar kuruldu. Ara sokaklardan çıkarak Mecidiyeköy’e ulaşan gruplara polis müdahale etti.

Olaylara ilişkin İstanbul Valiliği’nden açıklama yapıldı. Valilikçe izin verilen Kadıköy Rıhtım Meydanı ile Kartal Meydanı’nda düzenlenen mitinglerin coşkuyla kutlandığını vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Alınan kararlara uyarak bu özel günü hakkıyla, coşkuyla kutlayan tüm sendika, STK ve emekçilere; bununla birlikte şehrimizin güvenliği, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için gece gündüz görev yapan polisimize teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün şehrimizde huzur içinde geçirilebilmesi için alınması gereken tedbirler de daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bazı marjinal gruplar alınan tedbir kararlarını hiçe sayarak her yıl olduğu gibi bu yılki 1 Mayıs’ta da emniyet birimlerimizle karşı karşıya gelmiştir. Bu gruplara İstanbul Emniyetimizin ilgili birimlerince gerekli müdahaleler yapılmıştır. Alınan tedbir kararlarına uymayan bu marjinal gruplara yapılan müdahalelerde saat 18.00 itibariyle 575 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan şahısların işlemleri emniyet birimlerinde devam etmektedir.”

DEM Parti eş genel başkanlarından 1 Mayıs gözaltılarına tepki: Taksim yasağından vazgeçin ve gözaltına alınanları derhal serbest bırakın

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen 575 kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Hatimoğulları, "Taksim 1 Mayıs alanıdır" derken, Bakırhan, "Taksim’i yasaklamak yalnızca bir meydanı değil, demokrasiyi yasaklamaktır" ifadelerini kullandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’e çıkmak isteyenlere yönelik polis müdahalesi ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı.

Tülay Hatimoğulları, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen 575 kişinin bugün polis şiddetiyle gözaltına alınması, bu ülke adına açık bir utançtır. Taksim 1 Mayıs alanıdır. Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak yasak değildir. Herkes demokratik eylem hakkını kullanmakta özgürdür. Anayasal hakların kullanılması idari kararla engellenemez; uygulaması bir işkence ve şiddete dönüştürülemez. Demokratik, meşru ve anayasal haklarını kullandıkları için gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın. İktidarı artık Taksim sendromundan kurtulmaya çağırıyoruz. 1 Mayıs Taksim’le, Taksim 1 Mayıs’la güzeldir."

Gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısında bulunan Tuncer, "1 Mayıs’ta Taksim’i işçilere yasaklamak ve bu yasağa karşı çıkan yüzlerce insanı polis şiddetiyle gözaltına almak, bu ülkenin demokrasi siciline bir kez daha kara leke sürmüştür. Taksim’i yasaklamak yalnızca bir meydanı değil, demokrasiyi yasaklamak ve anayasal hakların kullanımını engelleyerek suç işlemektir. Toplumsal barışın temel direği emekçilerdir. Barış ve demokrasi için emekçilerin hak ve hukukunu korumak boynumuzun borcudur. İktidara çağrımızdır: Taksim yasağından vazgeçin ve gözaltına alınanları derhal serbest bırakın." tepkisinde bulundu.

İstanbul Barosu'ndan 1 Mayıs gözaltılarına tepki: Derhal serbest bırakılsınlar

İstanbul Barosu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan yurttaşların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Baro, Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanamayacağına ilişkin AİHM ve AYM kararlarını hatırlatarak, “Anayasal hakların kullanılması değil, mahkeme kararlarının uygulanmaması suçtur” dedi.

İstanbul Barosu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da yapılan müdahaleler ve gözaltılara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında İstanbul’da, başta Şişli olmak üzere birçok noktada barışçıl şekilde bir araya gelen yurttaşlara yönelik müdahaleler gerçekleştirilmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştır. Oysa ki; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının yasaklanamayacağına defalarca hükmetmiştir.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi de İstanbul Valiliği’nin 2024 yılına ilişkin yasaklama kararını bu içtihatlar doğrultusunda iptal etmiştir. Bu açık yargı kararlarına rağmen benzer içerikte yasaklama kararlarının yeniden alınması, hukuk devleti ilkesinin açık ihlalidir. Hukuka aykırılığı yargı kararlarıyla tescillenmiş bir konuda tesis edilen idari işlemler yok hükmündedir.

Kolluğun, Anayasal hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara yönelik müdahalelerinin hukuka aykırı olduğu ve suç teşkil ettiğini belirtmek isteriz. Barışçıl toplantı ve gösteri hakkının kullanımı engellenemez; bu hakkın kullanımına yönelen her türlü orantısız ve keyfi müdahale, hukuki sorumluluk doğurur. Konusu suç teşkil eden emir hiçbir suretle yerine getirilemez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz. Bu çerçevede, hukuka aykırı emir ve talimatlar doğrultusunda gerçekleştirilen kolluk müdahaleleri de bizzat suç niteliğindedir.

Anayasa’ya ve bağlayıcı mahkeme kararlarına uyulmaması, idarenin keyfi işlem tesis etmesi anlamına gelmektedir. Anayasal hakların kullanılması değil, mahkeme kararlarının uygulanmaması suçtur. Bu çerçevede; 1 Mayıs günü yalnızca anayasal haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm yurttaşların derhal serbest bırakılması gerekmektedir. İstanbul Barosu olarak; hukuka aykırı gözaltı işlemlerine derhal son verilmesini, gözaltına alınanların ivedilikle serbest bırakılmasını talep ediyor; sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz."

1 Mayıs'ta Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isterken gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Beşiktaş'ın farklı sokaklarından Taksim'e yürümek isterken gözaltına alınan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) ve İşçi Öğrenci Birliği üyeleri, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle kentte yapılan eylemlerde 575 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. HKP ve İşçi Öğrenci Birliği üyeleri, sabah saatlerinde Beşiktaş'ın farklı sokaklarından Taksim'e yürümek isterken, polisin müdahalesi sonucu yaklaşık 60 kişi gözaltına alınmıştı.

Halkın Kurtuluş Partisi'nin sosyal medya yapılan açıklamada, "Bu sabah Beşiktaş'tan Taksim'e doğru yürüyüşe geçtikleri sırada, halk düşmanı AKP'gillerin emriyle hukuksuzca gözaltına alınan 42 yoldaşımız serbest. Şimdiden ilan ediyoruz: 2027 1 Mayıs'ında da Taksim'deyiz. Taksim vatanımızı özgürleştirinceye dek mücadelemiz kararlılıkla sürecektir. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın Taksim için savaşanlar" ifadesine yer verildi.

İşçi Öğrenci Birliği'nden yapılan açıklamada ise "1 Mayıs alanına ulaşmak için Beşiktaş'tan Taksim'e doğru yürüyen ve yürürken kolluk kuvvetleri tarafından haksız yere durdurulan, ters kelepçe uygulaması ve işkence ile gözaltına alınan İşçi Öğrenci Birliği üyesi arkadaşlarımızın hepsi serbest bırakıldı. Tekrardan hatırlatıyoruz: 1 Mayıs alanı Taksim Meydanı'dır. Her sene tekrarladıkları hukuksuz uygulamalar, mücadelemizle son bulacak" denildi.

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU