ABD-Çin ticaret savaşını bitirecek zirveye "Şili engeli"

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin ülkedeki protestolar nedeniyle iptal edildiğini duyurdu

Zirvenin 16-17 Kasım'da düzenlenmesi bekleniyordu (AFP)

Şili, kasım ayında ülkenin başkenti Santiago’da düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinin ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (Cop25) ülkedeki yaygın protestolar nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera televizyonda yaptığı açıklamada, “Bu çok zor ve bize acı veren bir karar, çünkü APEC ve Cop25’in Şili ve dünya için ne kadar önemli olduğunun farkındayız” ifadelerini kullandı. 

Daha önce Şili Dışişleri Bakanı Teodoro Ribera yaptığı açıklamada, protestolara rağmen APEC zirvesini yapmayı planladıklarını belirtmişti. Ribera, yaptığı açıklamada APEC’e katılacak liderlerin hiçbirinden bir değişiklik talebi almadıklarını ifade etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

APEC zirvesine dair ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in muhtemel ticaret anlaşması konusunda görüşmesi bekleniyordu. ABD ve Çin’in devam eden ticaret savaşını aşamalı olarak sonlandıracağı aktarılmıştı. APEC zirvesinin 16-17 Kasım’da, Cop25’inse 2-13 Aralık’ta düzenlenmesi planlanıyordu. 

Reuters’ın aktardığına göre, Beyaz Saray, Şili’nin kararını “şaşkınlıkla” karşıladı. 

Pinera’nın zirvelerin ertelenme gerekçesi olarak gösterdiği protestolar ulaşım ücretlerine yapılan zam nedeniyle başlamıştı. 18 Ekim’de başlayan protestolarda pek çok kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU