Macron 7 saat boyunca sarı yelek eylemlerine çözüm önerilerini dinledi

Fransa Cumhurbaşkanı 600 belediye başkanı ile canlı yayında bir araya geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Fotoğraf: AA

Fransa sarı yeleklilerin eylem yapmasına neden olan sorunlar ve çözüm önerilerini tartışıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün 7 saat boyunca Normandiya bölgesinde görev yapan yaklaşık 600 belediye başkanının taleplerini dinledi.

Televizyonlardan canlı yayınlanan müzakerelerinin ilki olan toplantıda Macron, ülkedeki ekonomik, sosyal ve demokrasi sorunlarının uzun yıllara dayandığını ve sarı yelekliler hareketinin çıkış noktasının bu olduğunu söyledi.

Daha önce Fransızlara yönelik açık mektupta 35 soru yönelten Macron, sorular yetersiz bulunursa kendisine her sorunun sorulabileceğini ifade etti.

Emmanuel Macron belediye başkanlarıdan müzakere toplantılarına destek vermesini istedi. Ardından yerel yöneticilerin sorduğu sorulara yanıt verdi.

Belediye başkanları da toplantıda görüşlerini Macron’a ve kamuoyuna aktardı.

Lisieux Belediye Başkanı Bernard Aubril "Fransa çok ciddi bir durumda. Bin 300 avro maaş alan Fransızları zengin kabul etmek gerçeği inkar etmektir. Acil şekilde almanız gereken önlemler var" dedi.

Saint-Valery-en-Caux Belediye Başkanı Dominique Chauvel, Macron'un kendisi için "hayal kırıklığı" olduğunu belirterek, ülkenin "aşırılığa, tahammülsüzlüğe ve bireyselliğe" doğru gittiğini söyledi.

Macron, Twitter hesabından büyük ulusal tartışmaların demokrasiye katkı yaptığını söyledi ve belediye başkanlarında teşekkür etti. 


Müzakere toplantısına gelmeden önce açıklama yapan Macron, ülkede alt gelirli insanlar için, "Zor durumda olan insanlara daha fazla sorumluluk vermemiz gerekiyor çünkü bazıları iyi bazıları da saçmalıyor" ifadesini kullandı.
 


Toplantılar 15 Mart’a kadar sürecek. Macron ülkenin farklı bölgelerine giderek belediye başkanlarıyla bir araya gelecek.

Fransızlar da hükümet tarafından internette oluşturulan bir platformda sarı yelek eylemlerine neden olan sorunların çözümü için önerilerini beyan edebilecek. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU