Soma davasının ilk hakimi: Hakkımda not fişi yazıldı, sanık avukatının şikayeti terfime engel oldu

Davanın sanıklarından Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, Aytaç Ballı'nın bilirkişi heyetiyle ortak Whatsapp grubu kurduğu gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunmuştu. Çekin ayrıca, Ballı'yı HSK'ya şikayet etmişti

Fotoğraf: AA

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili davayı karar aşamasına kadar yürüten Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi'ne dilekçe yazdı.

Not fişi yazılmış

Ballı dilekçesinde, 27.03.2018'de Hakim ve Savcılar Kurulu'na (HSK) yazdığı dilekçeyi de hatırlatırken, hakkında "Olumlu veya olumsuz kaanat edinilememiştir" not fişi düzenlenmiş olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Haksız şikayet nedeniyle birinci sınıf olamadığımı düşünüyorum"

Hakim ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne yazdığı dilekçede 2017 yılından bu yana birinci sınıf hakim olma incelemesine tabi olduğunu ancak 20.03.2018'de terfi edemediğini öğrendiğini belirten Ballı, terfi edememesine Soma Davası'nın sanıklarından birinin HSK'ya yapmış olduğu şikayetin neden olduğunu savunarak, şu görüşü dile getirdi:

Bütün kamuoyunun ilgi ve duyarlılık gösterdiği, dünyada yaşanan en büyük maden olayının yargılamasının yürütüldüğü böylesi bir davada bütün özveri ve emeğimle dosyayı olgunlaştırıp bağımsız ve ve tarafsızlığıma tek bir gölge düşürmeden dosyayı yargılamanın sonuna getirdiği bu aşamada, haksız, iyi niyetten ve maddi gerçeği arama gayesinden uzak biçimde 'sadece davanın müvekilleri sanık lehine nasıl sonuçlanabileceğinin yolları düşünülerek' tek bir sanık müdafi tarafından yapılan haksız şikayet nedeniyle birinci sınıf olamadığımı düşünüyorum. 

Bu nedenle hakkımdaki şikayetin bekletici mesele yapılmaması, bu aşamada birinci sınıf olamamam yönündeki hakkımda verilmiş bulunan kararının yeniden incelenmesi hususunda, gereğini saygılarımla takdirlerinize arz ederim.

Sanık avukatı reddi hakim talebinde bulunup HSK'ya şikayet etmişti

Davanın sanıklarından Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, Aytaç Ballı'nın bilirkişi heyetiyle ortak Whatsapp grubu kurduğu gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Çekin ayrıca, Ballı'yı HSK'ya şikayet etmişti. Ancak, Çekin'in talebi kabul edilmemiş, HSK incelemesi sonucunda da Ballı'ya ceza verilmemişti.

Karardan önce İzmir'e atanmıştı

13 Mayıs 2014'te yaşanan Soma'daki maden faciasına yönelik dava, 13 Nisan 2015'te başlamıştı. Uzun süren yargılamada sona gelindiği süreçte, davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı, HSK kararnamesiyle İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atanmıştı. Ballı'yla birlikte, davaya bakan mahkemenin kıdemli üyesi Esra Dokur'un ataması da Aydın'a yapılmıştı. 

Değişiklikten sonra karar çıkmıştı

Heyetin değiştirilmesinden sonra davada karar açıklanmış, şirketin sahibi Can Gürkan’a 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, işletme müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay ve Ertan Ersoy’a ise 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU