Ortaçağ’da yaşayan adamın yüzü 600 yıllık iskeleti sayesinde yeniden oluşturuldu

Uzmanlar, eski zamandan kalma kemiklerin, büyük dişlere ve eklem rahatsızlığına işaret ettiğini düşünüyor

Aberdeen Sanat Galerisi’nin 2015’te yeniden inşa edileceği sırada yapılan kazı çalışmalarında 600 yıllık iskeleti ortaya çıkarılan adamın görüntüsünün yeniden oluşturulmasının ardından bir sanatçının çalışması (AOC Arkeoloji Grubu)

Ortaçağ’da, 600 yıl önce yaşayan adamın yüzü, iskeleti sayesinde yeniden oluşturuldu.

Kalıntılar, Aberdeen Sanat Galerisi’ndeki kazılar esnasında neredeyse diğer 60 diğer bütün iskeletle birlikte ortaya çıkarıldı.
 

skeleton1.jpg
(AOC Arkeoloji Grubu)


İskelet (SK) 125 diye bilinen adamın görüntüsü, yüzün yeniden yapılandırılmasında kullanılan teknolojiyle oluşturuldu.

AOC Arkeoloji Grubu’ndaki uzmanlar, söz konusu adamın 46 yaşın üzerinde ve 157 cm ila 165 cm uzunluğunda olduğunu, büyük diş sorunu ve eklem rahatsızlığı çektiğini düşünüyor.

Kanıtlar adamın Aberdeen yerlisi olmadığını fakat çocukluğunu kuzeybatıda dağlık Highlands veya Outer Hebrides gibi bölgelerde geçermiş olabileceğini gösteriyor.
 

skeleton3.jpg

(AOC Arkeoloji Grubu)


AOC Arkeoloji Grubu’ndan Dr. Paula Milburn “SK 125 bize 600 yıldan daha uzun bir zaman önce yaşayan ve Aberdeen Sanat Galerisi alanına gömülen insanlardan birinin ilk büyüleyici görüntüsünü sundu” dedi:

Devam eden kazı sonrası çalışmalar, kalıntıları ayrıntılı bir şekilde inceliyor ve buraya gömülen insanların yaşları, cinsiyeti, sağlığı ve yaşam tarzlarını da içeren şaşırtıcı bilgiler sağlayacak.

 

skeleton4 (1).jpg

(AOC Arkeoloji Grubu)


Aberdeen Sanat Galerisi’nin yeniden inşa edilmesi çalışması 2015’te başladı. Fakat bölgede gömülü olanların sağlığını ve yaşam tarzını ortaya çıkarmaya ilişkin arkeolojik araştırmalara olanak sağlamak amacıyla geçici olarak durduruldu.

Galeri, MS 1222 ile 1249 arasında kurulmuş olduğuna inanılan eski Blackfriars Dominik Manastırı alanında 1885’te inşa edilmişti.

Schoolhill’deki galeri 4 yıllık bekleyişin ardından cumartesi yeniden açılacak.

Press Association’dan da yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU