İran'da bu yıl 2’si çocuk 173 kişi idam edildi

İran'da bu yıl ikisi 17 yaşında 173 kişi idam edildi. BM Bağımsız İnsan Hakları Uzmanı Rehman, ülkede idam cezasının uygulamasının geçen yıllara göre azaldığını ancak İran’ın ölüm cezasını çok kullanan ülkelerden olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

İran'daki insan hakları ihlallerini izleyen Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız İnsan Hakları Uzmanı Cavid Rehman, BM Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi'nde ülkedeki idam cezası hakkında bir konuşma yaptı.

İran’da idamların geçmiş yıllara oranla daha az uygulandığını belirten Rehman, İran'ın halen dünyada idam cezasını en çok kullanan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Ülkede, geçen yıl 18 yaş altındaki 7 mahkumun da aralarında olduğu 253 kişinin idam edildiğini aktaran Rehman, bu yıl şimdiye kadar 173 kişinin idam edildiğini ifade etti. Rehman idam edilenlerden ikisinin 17 yaşında iki çocuk olduğunu kaydetti. Rehman, ölüm cezasına çarptırılmış çocuk yaşta en az 90 mahkumun bulunduğuna ilişkin "güvenilir bilgilere" sahip olduğunu ifade etti.  

Uyuşturucu ile bağlantılı suçların cezasına indirim

İran'da terör, cinayet, tecavüz, silahlı soygun ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar idamla cezalandırılıyor. Uluslararası kamuoyunda büyük tepki çeken idamlar için Tahran yönetimi Nisan 2017'de bir kanun çıkartarak uyuşturucu ile bağlantılı suçların cezalarının hafifletildiğini duyurmuştu. Dönemin Yargı Erki Başkanı Ayetullah Sadık Laricani, yargıçlara uyuşturucu suçlarından idam edilmeyi bekleyen mahkumların dosyalarını yeniden gözden geçirme talimatı vermişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU