İmamoğlu'ndan Bakan Turhan'a: TCDD’nin itibarını yeterince zedelediniz

Belediye iştiraklerinin Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının atıl bölümlerine ilişkin ihaleden elenmesine tepki gösteren İBB Başkanı, “Kamuda olması gereken bazı alanlarla ilgilenmedi mi, göz mu yumdu da başkalarının eline mi geçti, bakmamız lazım” dedi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: 16 milyon insanı men ettiniz, siz İstanbul'u hiç hissedememişsiniz / Fotoğraf: AA 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı  Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından Haydarpaşa ve Sirkeci Gar sahalarının atıl durumda olan bazı bölümlerinin kiralanmasına yönelik ihalede İBB iştiraklerinin elenmesine tepkisini sürdürdü.

İmamoğlu, dün ihalenin iptali için başvuruda bulunmasının ardından bugün de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın kendisi hakkında sarfettiği “İstanbul halkını galeyana getirmeye çalışıyor, milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, kendi sorumluluklarını yerine getirememenin acziyeti içerisindeki tavır ve ruh haliyle hareket ediyor” şeklindeki sözlerini eleştirdi.

"16 milyon insanı men ettiniz, siz İstanbul'u hiç hissedememişsiniz"

İki aşamalı taahhütlenen ihalenin ikinci aşamasına ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini söyleyen İmamoğlu, “Sayın Bakan bir avuç insanın yanında olmayı tercih etti, 16 milyon insanın değil” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı İmamoğlu, Bakan Turhan'ın "Bu alanlardan binlerce kat daha büyük alanlarınız var" sözlerine de tepki göstererek Turhan'ın İstanbul'un ruhunu hiç anlamadığını öne sürdü:

Konsorsiyumda 4 şirket vardı, sadece birinin 254 milyon TL’lik iş tecrürbesi var, siz iş tercübesinden ya da başka bahanelerden bahsediyorsunuz. Biri 100 bin TL vermiş, öbürü 350 bin TL vermiş. Bakan, 'Çok para verdi, (ihale) ona verildi' diyor. 'Bu alanlardan binlerce kat daha büyük alanlarınız var' diyor. İstanbul’un iki simge alanından bahsediliyor. Siz İstanbul’u hiç hissedememişsiniz.

 

Hüseyin Avni Önder ile Bakan Turhan Twitter.jpg
Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi'nin sahibi Hüseyin Avni Önder ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan / Fotoğraf: Twitter

 

Bakan Turhan'a fotoğraf tepkisi

İmamoğlu, Bakan Turhan'ın kendisi hakkında sarfettiği "modern bir kültür-sanat alanının kurulacak olmasının kendisini rahatsız ettiği" iddialarına da tepki gösterdi.

Bakan Cahit Turhan'ın İBB'nin elendiği  ihalenin verildiği Hazerfen Danışmanlık Şirketi'nin sahibiyle ekim ayının ilk haftası görüştüğüne ilişkin ise şu sözleri söyledi:

Sizin makamınızda çekilen fotoğraf daha anlamlı hale gelmiştir, şaibeyi büyütmüşsünüz. 

 

cahit-turhan-aa.jpg
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan / Fotoğraf: AA

 

“TCDD’nin itibarını yeterince zedelediniz, günün birinde bu yaptıklarınıza çok utanacaksınız”

Bakan Turhan'ın sözleri hakkında "tarihe acı bir damga olarak vurulan açıklama" benzetmesi yapan İmamoğlu, TCDD'nin itibarının zedelendiğini savundu.İBB Başkanı, milli birlik duygusuna ters hareket edenlerin de kendileri (onlar) olduğunu savundu.

TCDD’nin itibarını yeterince zedelediniz, bugüne kadar yaptığınız işlerden, kazalardan zedelediniz. Büyük bir zedelemeyi siz yapıyorsunuz, bizim de vazifemiz size engel olmak. Bu tarihi yerlere aslanlar gibi sahip çıkacağız. Günün birinde bu yaptıklarınıza çok utanacaksınız sayın Bakanım. Türkiye Cumhuriyeti'nin yargısına, adaletine güveniyorum. 16 milyon insan adına başvurumuzu yaptık ve her anını takip edeceğiz. Hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Milli birlik ve beraberliğe bu kadar ihtiyaç duyduğumuz anda, bir kamu kurumunun başka bir kamu kurumuna verebileceği yeri, bir avuç insana temsil ederek, milli beraberliğin ruhuna ters hareket ettiğiniz için sizi kınıyorum. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

“Bakan benimle görüşmek istesin”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan hakkında "Bakan bütün kariyerine yazık etti" ifadelerini kullanan Ekrem İmamoğlu’na Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’la görüşüp görüşmeyeceği de soruldu. İmamoğlu bu soruyu şöyle yanıtladı:

Neden arayayım ki sayın bakanı? Ben değil, bakan benimle görüşmek istesin.

 

Haydarpaşa Garı AA.jpg
Haydarpaşa Garı / Fotoğraf: AA

 

"Millete özür borcunuz var, yanlıştan dönün"

İBB Başkanı, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının belli bölümlerine ilişkin ihaleden önceki ihalelere de bakacaklarını ve onların veriliş şekillerini de inceleyeceklerini söyledi:

Daha önceki uygulamalara bakmamız lazım. Kamuda olması gereken bazı alanlar ilgilenmedi mi, göz mu yumdu, umursamadılar da başkalarının eline mi geçti? Bakmamız lazım. Süreçle dalga geçerek, daha düne kadar kimsenin tanımadğı, 10 bin TL sermayeli şirketli birisine dünyanın en simgesel alanlarından biri olan Haydarpaşa ve Sirkeci garının bölümleri verildi. Millete özür borcunuz var. Yanlıştan dönün. Umuyorum bu yaızlı metnmi başkası yapmıtır, geri dönersiniz. Üst mercilere taşımadan umarım bu yanlışı düzeltirsiniz. Mevcut iktidar partisinden de bir çok kişi bu sözlerinizden utandı, ben hissediyorum.

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU