İstanbul Sanayi Odası Başkanı'ndan deprem uyarısı: Hala hazır değiliz!

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan'a göre İstanbul'daki tüm sanayi firmaları bir an önce check-up yaptırmalı

Fotoğraf: Pixabay

İstanbul 26 Eylül'de 5.8 büyüklüğündeki deprem ile sarsıldı. 

Merkez üssü Silivri olan deprem sonrası can kaybı yoktu ama herkes yeniden büyük İstanbul depreminin ne zaman geleceğini ve alınması gereken önlemleri konuşmaya başladı. 

Türkiye'de sanayi ve ticaretin kalbi olarak kabul edilen İstanbul'da olası büyük bir depremin ardında büyük bir ekonomik enkazı da bırakacağını kimi uzmanlar yıllardır dillendiriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öyle ki; 17 Ağustos 1999'daki deprem Türkiye sanayisini kalbinden vurmuş, depremde 30 binden fazla işletme zarar görmüştü. 

Connected Business initiative (CBi) Türkiye Platformu'nun 16 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre bugünün parasıyla yaklaşık 200 milyar liralık zarar meydana gelmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda aradan geçen 20 yıla rağmen İstanbul'un depreme hala hazır olmadığını söylüyor.

Sanayinin de deprem ile ilgili hazırlığının bulunmadığını belirten Bahçıvan; depremle ilgili özeleştirinin bir an önce yapılması gerektiğini vurguluyor:

İSO olarak, sorumluluğu güçlü bir şekilde almaya kararlıyız. İstanbul'daki tüm sanayi firmalarının hakikaten samimi ve sağlıklı bir check-up'ının yapılması gerek. Bu check-up neticesinde uygun olmayan firmaların da çok hızlı bir şekilde dönüşümlerinin yapılması lazım. Her sektörün kendi öz eleştirisini en sağlıklı şekilde yapması gerek. Bu konuda artık üç maymunu oynama dönemimiz bitti.

Bahçıvan, İstanbul içindeki sanayi tesislerinin önemli bir bölümünün eski ve çok katlı binalardan oluştuğunu hatırlatıyor:

Bunu çekinmeden de söylüyorum; bakın, tehdidimiz var İstanbul'da… Yani bunu söylemezsem ben vebal altına girerim. İstanbul, sanayi şehri… ‘İstanbul’un sanayi şehri olması önemli’ derken böylesi önemli bir riski de ortaya koymak durumundayız ve bütün sanayicilerimizle de bunu açık açık konuşacağız. 5,8 hepimizi tekrar uyandırdı. Yani hepimizin uyanık kalması lazım. Bu iş hakikaten ülke için, evlatlarımız için bizi bekleyen en büyük risk. Yani hepimizin bu konuyu sürekli gündemimizde tutmamız gerekiyor. İşte bir anda geldi, salladı. Yani bu duruyor duruyor vuruyor ki bugün yüzde 99’da da mutabakat var; büyük bir deprem geliyor. 20 sene sonra gelsin, 15 sene sonra gelsin ama yani bu gelmeyecek rahatlığında, umursamazlığında olma lüksümüz yok.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU