Kuzey Suriye’den IKB’ye 5 bin kişi göç etti, sayının 250 bin kişiye ulaşması öngörülüyor

Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti heyeti ile Birleşmiş Milletler heyeti Rojava’dan göç eden sivillerle ilgili bir toplantı gerçekleştirdi

IKB İçişleri Bakanı Reber Ahmed - BM Irak İnsani Yardım Özel Temsilci Yardımcısı Marta Ruedas Fotoğraf: Twitter

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) İçişleri Bakanlığı Reber Ahmed, Rojava’daki mevcut durumun sürmesi halinde 250 bin göçmenin IKB’ye geleceğini öngördüklerini belirterek, şimdiye kadar 5 bin göçmenin geçiş yaptığını söyledi. 

Toplantı sonrası IKB İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile BM Irak İnsani Yardım Özel Temsilci Yardımcısı Marta Ruedas ortak basın açıklaması yaptı.

“Irak merkezi hükümeti göçmenlere daha fazla yardım göndermeli”

Hükümet olarak, IKB’ye gelen mültecilere yardım edebilmemiz için BM’den insani yardım talep ettiklerini kaydeden Reber Ahmed, “Bununla birlikte Irak Federal Hükümeti’nin göçmen kamplarına daha fazla yardım göndermesi için teşvik etmelerini istedik. Ayrıca Suriye’deki mevcut durumla birlikte acil bir şekilde insani yardımlara gereksinim olduğunu belirttik” dedi.

Ahmed, mevcut durumun sürmesi halinde ilk aşamada 30 ila 50 bin göçmenin gelmesini beklediklerini belirterek, sonraki süreçte ise 250 bin göçmenin Kürdistan Bölgesi’ne geleceğini öngördüklerini ifade etti.

İlgili kurum ve kuruluşlara bu konuda talimat gönderildiğini aktaran Ahmed, “Sayın Başbakanımız Mesrur Barzani’nin öncülüğünde alınan kararlar açık talimatlardır. Bakanları Kurulu tarafından alınan karar kapsamında da savaş nedeniyle Kürdistan’a gelen herkesin korunma ve barınmasından sorumlu olacağız. Kentlerimizde bu konuyla ilgili ekipler kuruldu” ifadelerini kullandı.

“Suriye’deki mevcut kötü durum doğrudan insanları etkiliyor”

Kuzey Suriye’deki mevcut durumun kötü olduğunu ve doğrudan insanları etkilediğini kaydeden BM Irak İnsani Yardım Özel Temsilci Yardımcısı Marta Ruedas de, şu ifadelere yer verdi:

Bölgede yaşananlardan dolayı çok sayıda göçmen IKB ile Irak’a geliyor. Bu göçmenlerin yardıma ihtiyaçları var. Bizler burada koordineli bir şekilde göçmenlerin taleplerine nasıl karşılık vermemiz gerektiği ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kurumlarıyla nasıl işbirliği yapabileceğimiz konusunda istişare yaptık.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU