Bakan Çavuşoğlu: Bir taraftan çekilme, bir taraftan tacizler sürüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Fırat’ın doğusunda YPG’nin çekildiğini, ancak bir taraftan da Türkiye'ye yönelik tacizlerin devam ettiğini’ söyledi. Çavuşoğlu, Türk askerinin bölgede olduğunu ve çekilme sürecinin dikkatle takip edildiğini belirtti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal 7'de katıldığı Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. YPG’nin Fırat’ın doğusunda çekilmeye başladığını, ancak çekilirken Türkiye’ye yönelik taciz saldırılarının sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, ‘ABD de terör örgütüne güvenmemek gerektiğini inşallah görmüştür’ dedi. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Bu vardığımız mutabakatla, ABD bu bölgeden YPG/PKK'lı teröristleri tamamen, 32 kilometrenin güneyine çekeceğini vadetti. Bu 120 saatin sonunda biz bu bölgeden tüm teröristlerin çekildiğini görmek istiyoruz. Aynı şekilde silahların da alındığını görmek istiyoruz. Daha sonraki aşamada, bu beş günde 120 saatte mümkün olmayabilir, onların bize saldırmak için burada inşa ettiği tüm mevzilerin yıkılması dahil hepsini görmek istiyoruz. Sadece çekilmesi değil, silahların toplanması ve mevzilerin yıkılması da mutabakatın içinde var.

Harekata ara verildiğini, Türk askerinin bölgeden çekilmediğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, “Kimse Türkiye'nin gözünden kaçar diye bir beklenti içine girmesin. Tüm süreci yakından takip ediyoruz ve edeceğiz” dedi.

IŞİD’le mücadele videolarla anlatıldı

Bakan Çavuşoğlu ABD heyeti ile yapılan görüşmenin de detaylarını anlattı. Görüşmelerde heyete, ‘yaptırımlarla bir yere varılamayacağının’ anlatıldığını aktaran Çavuşoğlu, toplantıda İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan videolarla Türkiye'nin IŞİD ile asıl mücadele eden ülke olduğunun, Türkiye'deki dini azınlıkların da Türkiye'ye destek verdiğinin gösterildiğini aktardı.

Toplantıda bir gerilim yaşanmadığını da belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin ilk başta YPG’nin 48 saatte çekilmesini istediğini, ABD’nin süreyi yetersiz bulması üzerine 5 gün zaman tanındığını belirtti. Çavuşoğlu süreçten beklentisini ise şu sözlerle dile getirdi:

120 saatin sonunda bizim görmek istediğimiz şey şudur; burada bir tane dahi YPG/PKK teröristi kalmayacak. Bu arada bu YPG/PKK'lıları farklı kimliklerle bırakmaya çalışırlarsa ki geçtiğimiz dönemlerde anlaşamadığımız sebeplerden bir tanesi buydu. Bu 'YPG değil de SDG', gibi numaralar vardı. Bu yollara tevessül etmemeleri gerektiğini de hatırlatmak isterim.

‘Ruslarla mutabık olacağımıza inanıyoruz’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, salı günü gerçekleşecek, Türkiye Rusya görüşmeleri hakkında ise şu değerlendirmeleri yaptı:

Sınırımızın öbür tarafında Kobani olsun, Münbiç olsun buralardan YPG/PKK'lıların çıkarılması konusunu Ruslarla konuşacağız. Tabii bizim şu anda bulunduğumuz yerde rejimin girmesi demek YPG ile beraber girmeleri anlamına gelir. Şu anda YPG ile rejim de iş birliği içinde. Geçmişte de denediler olmadı. Burada olumlu şey, rejimin de BM'ye yaptıkları başvuruda YPG/PKK'yı terör örgütü olarak görmesi.

İnanıyoruz ki Ruslarla geçmişte İdlib'te ve diğer konularda olduğu gibi gelecekte de birlikte çalışma konusunda bir mutabakat sağlarız.

"Büyük bir oyunu bozduk"

120 saat sonunda verilen sözlerin tutulmamaması durumunda harekatın kaldığı yerden devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Barış Pınarı Harekatı'nı Zeytin Dalı Harekatımızdan on kat daha fazla anlattık uluslararası topluma. Daha önce bildirimde bulunmadığımız yerlere de bildirimde bulunduk. Peki neden o zaman tepki azdı da şimdi tepki çok fazla? Çünkü büyük bir oyunu bozduk. Bu gürültünün sebebi budur. Burada bir PKK devleti kurduracaklardı” dedi.

Türkiye'nin endişelerini anladığını söyleyen Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin attığı adımları da meşru görmesi gerektiğini savunan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği siyaseti ise şu sözlerle değerlendirdi:

Bir ülkenin başkanı hakkında çok fazla şey söylemek istemem ama söyledikleri bizi de ilgilendirdiği için o iniş ve çıkışları biz de görüyoruz. Ama sonuçta ABD halkı rahat çözebildiyse, biz de rahat çözeriz. Önce ABD halkının çözmesi lazım. Çünkü tweetlerinin yüzde ikisi, üçü bizimle ilgiliyse yüzde 95'i 97'si ABD ve diğer konularla ilgili.

‘Trump, Erdoğan’ın mitinglerindeki kalabalığı merak ediyordu’

ABD'de seçim propagandalarının başladığına da işaret eden Çavuşoğlu, Trump’ın seçim çalışmaları hakkında da şunları söyledi:

Cumhurbaşkanımızın bu kadar kalabalık insanları nasıl topladığını da merak ediyordu, söylüyordu da. Şimdi görüyoruz, diğer başkanlardan farklı şekilde büyük salonlarda mitingler yapıyor.

Çok tartışılan Trump'ın mektubu için ise "Bu mektubun uslubu onu bağlar. Kötü söz sahibine aittir. Seviyesi de onu bağlar. Zaten en güzel cevabı ABD halkı verdi" diye yanıt verdi.  Çavuşoğlu, "Böyle bir mektubun yeri neresidir? Çöp kutusudur. O çöp kutusunun seviyesine de cumhurbaşkanımız inmez. Hele hele ilavesindeki o terörist başının yalvaran mektubunun yeri çöp kutusudur" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU