500 bin kişinin sokağa döküldüğü Barcelona savaş alanına döndü

Avrupa’nın en çok turist çeken kentlerinden birinde kontrolden çıkan şiddet olayları sırasında polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda yaklaşık 200 kişi yaralandı, gökyüzünü siyah dumanlar kapladı

Polis, göstericileri dağıtmak için zaman zaman plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı (AP) 

İspanya’nın Katalonya bölgesinde bağımsızlık yanlısı siyasetçilere verilen hapis cezalarına tepkiler yerini şiddet olaylarına bıraktı.

Hafta boyunca Katalonya şehirlerinde "Özgürlük Yürüyüşleri" adı altında gösteri düzenleyen gruplar, dün Barcelona'da son zamanların en kalabalık protestosu için bir araya geldi.

Katalonya bayrakları taşıyan göstericiler bağımsızlık yanlısı sloganlar attı, mahkum edilen siyasetçilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Yürüyüş çoğunlukla barışçıl bir havada gerçekleşirken, bir grup genç protestocuysa polis merkezlerinin etrafında toplandı. Eylemcilerin yaktığı ateşler gökyüzünü siyah dumanların kaplamasına yol açarken, polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

 

Reuters.png
Şehrin bazı bölgelerinde ateş yakıldı (Reuters) 

 

Yangınlardan biri turistler için cazibe merkezi olan Las Ramblas’ın tepesindeki Plaza de Catalunya yakınlarında çıktı.

Katılanların sayısının yarım milyona yaklaştığı belirtilen gösteriler nedeniyle kentin önemli turizm merkezlerinden La Sagrada Familia Bazilikası'nın girişi kapatıldı.

Turistik şehirde hayat durma noktasına geldi

AFP’nin haberine göre göstericiler, “Faşizm karşıtı Katalonya!” ve “Sokaklar her zaman bizim olacak” sloganları attı.

Olaylar sırasında yükselen alevler nedeniyle şehri pis kokuların sardığı, belediye işçilerinin caddelerde kırık cam parçaları, taş, plastik mermileri temizlediği, parçalanan kaldırımları da yenilemek için işe koyulduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede ilan edilen genel grev nedeniyle çalışanlar iş bırakırken, dükkanlar, işletmeler ve bazı turistik mekan kapatıldı ve toplu taşıma yavaşlatıldı.

Göstericiler ayrıca Katalonya’nın Fransa’yla sınırda yer alan karayolunu da kapattı.

23 yaşında mühendislik öğrencisi Ramon Pararada isimli genç, “Tüm bu gösteriler bu koca şehirde hayatı durma noktasına getirdi. Barcelona’yı bir mikrofon gibi kullanıyoruz. Bunların hepsi, adaletsizliğe tepkidir” dedi.

Olaylar nedeniyle El Clasico maçı ertelendi

Barcelona Uluslararası Havalimanı'nda 57 uçak seferi iptal edilirken, 26 Ekim'de Camp Nou'da oynanması planlanan Barcelona-Real Madrid maçı ertelendi.

İspanya’nın iki devi arasında “El Clasico” olarak nitelenen maç öncesi kulüplerin maçın Madrid’de oynanmasına itiraz ettiği belirtildi.

 

Barcelona AP.png
Bazı göstericilerin maske taktığı görüldü (AP)


 

Ayrılık yanlısı gruplarla güvenlik güçleri arasında dün gece saatlerinde yaşanan çatışmalar sırasında yaklaşık 200 kişinin yaralandığı belirtildi.

Göstericilerin polise taş ve havai fişekler attığı, polis ekiplerinin buna göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle yanıt verdiği kaydedildi.

Acil yardım ekipleri 152 kişinin Barcelona’da gece yaşanan çatışmalar sırasında yaralandığı, Katalonya’nın geri kalanında çıkan olaylarda yaralananlarla birlikte bu sayısının 182’ye ulaştığını bildirdi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, en son çatışmaların patlak vermesi öncesi pazartesi gününden bu yana protestolarda 500 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

 

AFP gösteri.png
Yüz binlerce kişi meydanlarda toplandı (AFP)

 

Belediye Başkanı: Barcelona bunu hak etmiyor

İçişleri Bakanlığı gece yarısı meydana gelen şiddet olaylarında 83 kişinin gözaltına alındığını, cuma günkü yürüyüş öncesiyse olaylarda tutuklanan kişilerin sayısının 128 olduğunu kaydetti.

“Bu şekilde devam edemez, Barcelona bunu hak etmiyor” diyen Belediye Başkanı Ada Colau, “her türlü şiddeti” kınadığını söyledi.

Bağımsızlık yanlısı 75 yaşındaki Assumpcio Segui, “Hepsi çok üzücü ve bunların bizim davamıza bir faydası olmuyor” dedi.

Bu arada gençlerin oluşturduğu Arran adlı bir grup, sokakların savaş alanına döndüğü olayların ertesinde yeniden gösteri düzenleme çağrısı yaptı.

 

Gösterici AP.png
Polisle çatışan protestocular barikatlar kurdu (AP)

 

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan seyahat uyarısı

Diğer taraftan İspanya’nın hakkında tutuklama emri çıkarttığı eski Katalonya Özerk Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Yüksek Mahkeme'nin Katalan siyasetçilere verdiği mahkumiyet kararının ardından Madrid yönetiminin yakalama talebi üzerine kaçak bulunduğu Belçika'da dün hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, Puigdemont'u kefaletsiz serbest bırakırken, 29 Ekim'deki iade duruşmasına kadar ülkeden çıkmaması talimatı verdi.

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye vatandaşlarına Katalonya'ya yapacakları seyahat planlarını gözden geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

DAHA FAZLA HABER OKU