Pompeo’dan Türkiye'yle anlaşma sonrası İsrail’e “yatıştırma” ziyareti: Aramızdaki ilişki hiç olmadığı kadar güçlü

Türkiye’yle ABD arasında varılan uzlaşı sonrası gözler, Suriye’nin kuzeyindeki askeri harekatı şiddetle kınayan İsrail’in tepkisine çevrildi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Ankara’dan sonra soluğu İsrail’de aldı

Görüşme sonrası Netanyahu'yla birlikte kameraların karşısına geçen Pompeo, iki ülke arasında "yakın ittifak" vurgusu yaptı (Reuters)

Dünya Suriye’nin kuzeyine yapılan askeri operasyon sonrası Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı konuşurken, bölgede yaşanan gelişmeleri yakından takip eden İsrail önemli bir misafirini ağırladı.

Ankara’da gerçekleşen görüşme trafiğine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le birlikte katılan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, anlaşmanın ilan edilmesinden sonra saatler sonra soluğu İsrail’de aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ben Gurion Havalimanı’nda ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman tarafından karşılanan Pompeo, ayağının tozuyla paylaştığı tweet’te “İsrail’de olmak güzel, bölgesel gelişmeler ve tehditlerin yanı sıra ABD’nin en yakın müttefiki ve ortağının güvenliğinin dahil olduğu bir dizi önemli meseleyle ilgili görüşmeler yapmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Amerikan askerlerini Suriye’nin kuzeyinden çıkarma kararı alan Trump yönetiminin “Ortadoğu’dan çekilmesi” nedeniyle birçok İsraillinin korku yaşadığı bir sırada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yaptığı görüşmedeyse iki ülke arasındaki yakın bağları bir kez daha tasdik etti.

Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Pompeo, “iki ülke arasındaki ilişkinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu” kaydederken, görüşmelerde İran’a karşı koyma yöntemlerini ve dünyanın Ortadoğu’da yüz yüze geldiği tüm zorluklara karşı ortak mücadele vermeyi ele aldıklarını ifade etti.

"ABD’nin Ortadoğu’dan asker çekmesi İsraillileri endişelendiriyor"

Netanyahu ise Suriye’nin kuzeyindeki çatışmaları durdurmaya dair varılan anlaşmayla ilgili soruları yanıtladığı sırada “Umarız ki işler yolunda gider” derken ayrıntıya girmemeyi tercih eti. Pompeo da bu konuda yorum yapmayı reddetti.

Associated Press (AP) haber ajansı görüşmeye dair verdiği haberde, İsrail liderinin Trump’la kurduğu yakın ilişkiyi “bir lütuf gibi” gördüğünü belirtirken, ABD Başkanı’nın 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasından çekilme ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararlarını hatırlattı.

Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesini kötüye işaret olarak yorumlayan İsrailliler arasında korkunun hakim olduğunu aktaran AP, Trump’ın İran’la müzakere masasına istekli olduğunu vurgulamasının ABD’nin Tahran yönetimine uyguladığı sert yaptırımlardan geri adım atacağına dair endişelere yol açtığını yazdı.

 

 

Netanyahu başta olmak üzere İsrailli üst düzey yetkililer Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği askeri operasyonu kınamış ve Kürtlere desteklerini dile getirmiş ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme kararını açık açık eleştirmemişti.

“Netanyahu tüm yumurtalarını Trump’ın sepetine koyuyor”

Netanyahu Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonu şiddetle kınarken, diğer yetkililerse İsrail’in “İran tehdidiyle karşı karşıya” olduğu bir sırada Trump’ın Ortadoğu’da “sonu gelmeyen aptal savaşlardan” çıkma arzusunun ABD Başkanı’nı güvenilmez bir müttefik yaptığını ileri sürmüştü.

Öte yandan İsrail gazetesi Yediot Ahronot yakın zamanda paylaştığı bir makalede “Trump müttefiklerini gözünü bile kırpmadan terk ediyor ve bir sonraki ülke İsrail olabilir” diye yazmıştı.

Netanyahu’yu “tüm yumurtalarını Trump’ın sepetine koymakla” suçlayan gazete, ABD Başkanı için “çürük koltuk değneği” benzetmesi yapmıştı.

İsrailli gazete, Ankara’da ilan edilen anlaşma içinse “Çözümden çok sorun yaratacak” yorumunda bulunmuştu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU